eftermiddag

Integration är både likheter och olikheter

4:48 min

Att Sverige berikas med människor från andra länder är inget nytt men har du själv tänkt på hur det skulle vara att uppfostra din familj och dina barn i ett land där du inte känner någon och inte förstår vad folk gör eller säger?

Sonia Sherefay har arbetat som integrationskonsult i mer än 15 år och idag har hon tagit sig till Eskilstuna för att hålla tre föreläsningar under parollen "att vara förälder i Sverige". Föreläsningen hålls både på svenska och arabiska och berättar om hur det är att komma ny till Sverige och samtidigt fungera som förälder.

- Svenskar dyrkar tiden och solen. Du kan inte komma till läkaren eller förskolan när det passar dig. Och barnen på dagis måste ha kläder för alla tillfällen för svenskar de går ut oavsett vilket väder det är, säger Sonia och menar att integration handlar om både likheter och olikheter människor emellan.

- Jag säger oftast till nyanlända flyktingar jag möter. Hade jag fått höra det som jag säger till dem, när jag kom till Sverige för 32 år sedan hade mitt liv blivit så mycket lättare.

Sonia Sherefay håller sin sista föreläsning onsdag klockan 18 i matsalen på Skiftingehus.

Johanna Jennische
johanna.jennische@sverigesradio.se