Sanningshalt i självbiografi starkt ifrågasatt

0:52 min

En framgångsrik italiensk självbiografi kommer nu på svenska. Författaren Nicolai Lilins debut "Sibirisk uppfostran" från 2009 har översatts till närmare 20 språk. Och den engelskspråkiga filmatiseringen går upp på biografer nästa år med John Malkovich och Peter Stormare i ledande roller. Men trots att Lilins bok hyllats av litterära stjärnor som Irvine Welsh och Roberto Saviano förföljs den av en debatt om att skildringen av gangsterlivet i en moldavisk småstad bara är påhittat och inte så självbiografiskt som författaren påstår.

Jelena Tjernenko på den ryska dagstidningen Kommersant säger att hon blev misstänksam redan när hon läste första sidan i Nicolai Lilins debutbok. Tjernenko som är tidningens utrikespolitiska kommentator har själv bott i Moldavien och rest i utbrytarrepubliken Transnistrien där "Sibirisk uppfostran" utspelar sig. När hon började undersöka bokens förutsättningar om en kriminell klan, URKA, som skulle ha förvisats från Sibirien till Transnistrien i början av 1940-talet hittade hon så många motsägelser och felaktigheter att hon tog kontakt med Nikolai Lilins tidigare vänner och grannar i staden Bender.

– De som kände Lilin från tiden innan han emigrerade berättade helt andra saker än de hårdkokta maffiahistorier som boken består av, säger Jelena Tjernenko. Redan för ett år sedan skrev hon en lång artikel i den ryska tidskriften Ogonjok där hon med en rad exempel avfärdar "Sibirisk uppfostran" som en fantasi och inte en självbiografi. Det är ingen slump att boken inte översatts till ryska, säger Jelena Tjernenko, eftersom läsare i forna Sovjetunionen skulle avslöja den direkt.

När Kulturnytt når författaren Nicolaj Lilin via datorlänk i Milano där han bor sedan snart tio år är han upprörd över kritiken.

– Problemet är att många journalister är beredda att skapa skandaler av småsaker bara för att få bra rubriker, säger Nicolai Lilin som tycker att förlagen runt om i världen gör rätt i att lansera hans bok som självbiografi. När jag frågar om den kriminella grupperingen URKA som "Sibirisk uppfostran" handlar om verkligen existerar svarar Lilin: den har funnits. Och när jag säger att jag inte lyckats få tag på information eller personer som kan bekräfta URKA:s existens svarar han med en motfråga.

– Du kan inte föreställa dig att det bara är du som inte förmår hitta rätt information, säger Nicolai Lilin och menar att det inte ens är säkert att människor i grannkvarteret i hemstaden Bender i Transnistrien skulle känna till dessa hemligheter.

Jelena Tjernenko på tidningen Kommersant i Moskva säger att den kommande filmatiseringen av "Sibirisk uppfostran" och den planerade filmen efter Lilins andra bok om hur han var soldat i det andra Tjetjenien-kriget kommer att sluta i skandal. Hon säger: - Det mest osmakliga är att Lilin har förstått att det i Europa går att sälja underhållningslitteratur som enbart bygger på stereotyper om våld, kriminalitet och krig i forna Sovjetunionen.