Världsnaturfondens pris

Grön Ungdom: "Kungen är feg"

1:30 min

Grön ungdom är hårda i sin kritik mot kungen sedan han hoppat av prisutdelningen för Årets miljöhjälte. Kungen kan avstå uppdrag i kontroversiella frågor - i det här fallet ett pris för protesterna mot kalkbrytningen på Gotland.

Nu får kungen kritik från flera håll, bland annat av Carolina Bruseman i Grön Ungdom i Sjuhärad.

– Jag tycker det är ett otroligt märkligt ställningstagande från hans sida då det inte blir kontroversiellt. Kungen har bland annat delat ut pris till Bahreins kung vilket i mitt tycke är ett otroligt mer tveksamt. Jag tycker han gör det till ett politiskt ställningstagande när han inte vill dela ut priset.

I somras deltog fältbiologen Alva Snis Sigtryggsson i protesterna mot kalkbrytningen i Ojnareskogan på Gotland, och för det ska hon idag tilldelas Världsnaturfondens pris "Årets miljöhjälte".

Kungen skulle för tredje året i rad dela ut priset, men har enligt hovets presstjänst beslutat sig för att inte göra det. Det är något han kan göra när det gäller kontroversiella frågor.

Enligt tidningen Aftonbladet vill kungen helt enkelt inte bli förknippad med att någon premieras för civil olydnad.

"Helt fel" menar Carolina Bruseman.

– Jag tycker det. Vi i grön ungdom är för civil olydnad som metod eftersom vi tror det spelar en bra och viktig roll i en fungerande demokrati. Jag tycker priset är otroligt välförtjänt.

Är det fegt av honom (att inte dela ut priset)?

– Ja det tycker jag. Framför allt tycker jag det är hyckleri från hans sida, säger Carolina Bruseman - Grön Ungdom Sjuhärad.