Flera länder i Europa intresserade

Sveriges sexköpslag på export

1:48 min

Nu sneglar flera länder i Europa på Sveriges sexköpslag. Som vi berättat idag har den bara lett till en fängelsedom på 13 år. Men lagen har trots det gjort att människohandeln har minskat.

Stockholms stads prostitutionsenhet ligger längst ner i ett hyreshus mitt i stan. Längre in har Ulrika Paléus sitt rum med två fåtöljer. Här pratar hon med de som utsatts för trafficking. Senast var det en 19-årig tjej från Rumänien.
– Först så ville hon inte vittna, hon hade en historia som hon blivit lurad att berätta.

Tjejen hade blivit tvingad att sälja sex och precis som de flesta i hennes situation var hon rädd och kände en enorm skam. Men tillslut förstod hon att det inte var hon som gjort något olagligt och hon vågade vittna.
– Hade det här varit i mitt hemland hade jag suttit i fängelse nu och han gått fri för han var den rikaste mannen i min by, berättade tjejen.

Den svenska sexköpslagen kriminaliserar köparen och inte säljaren.
Både Norge och Island har tagit efter sexköpslagen. Och i Norge är det också olagligt att köpa sex utomlands. Och nu sneglar Frankrike, Irland, Danmark och Storbritannien på Sveriges lag mot sexköp.

I Europaparlamentet kämpar Socialdemokraten Anna Hedh för att sprida lagen.
– Det är otroligt viktigt att alla medlemsländer antar någon form av lag som liknar den svenska sexköpslagen. Så länge medlemsländerna inte jobbar med efterfrågan så kommer människohandeln och sexslavshandeln att öka, säger Anna Hedh. 

Men i de politiska diskussionerna dyker det ofta upp argument som att det är världens äldsta yrke och att det ska vara lika lätt att gå till bagaren och köpa bröd som att köpa sex. Men vad är det för poäng att sprida en sexköpslag som bara lett till en fängelsedom i Sverige?

 – Jag kan ju själv tycka att sexköpslagen är tandlös. Men den har helt klart haft effekt på den internationella människohandeln. Sverige är det medlemsland som har minst människohandel för att ligorna ser att det är svårt att placera sexslavar i Sverige för vi har en sexköpslag.

– Enda som går att stoppa mäniskohandel i Europa och världen är att se till att Europa får en sexköpslag för det är efterfrågan som är roten till det onda när det gäller människohandel.