Protesterande i Grekland: "Vi har nått vår gräns"

2:16 min

Tiotusentals greker protesterade i dag i Aten och Thessaloniki mot nedskärningar och stålbadspolitik. Överlag var demonstrationerna fredliga, men en mindre grupp unga kastade brandbomber och sten mot polisen, som svarade med tårgas.

Demonstranternas ilska riktades mot den grekiska regeringen och de internationella långivarna.

"Tyranner, tjuvar och rånare är regeringen, trojkan och kapitalisterna", skrek en grupp demonstranter medan andra ropade "ta åtstramningsåtgärderna och dra härifrån".

Medan Europas ledare samlas i Bryssel för ännu ett toppmöte om eurokrisen buade demonstranterna i Aten i tur och ordning ut ledarna för de grekiska regeringspartierna, trojkan, den tyske finansministern och förbundskansler Angela Merkel.

De senaste veckorna har förhandlingarna mellan den grekiska regeringen och den så kallade trojkan, Internationella valutafonden, EU-kommissionen och Europeiska centralbanken gått in i sitt slutskede, men ännu är parterna inte överens.

I går lämnade trojkan Aten och sa då att det fortfarande finns frågor att lösa när det gäller hur nästan 12 miljarder euro ska sparas, ett krav för att Grekland ska få nya lån så att landet håller sig flytande.

Men det verkar som om det finns en splittring både inom trojkan och inom den grekiska regeringen. Bland åtgärderna som föreslås finns skattehöjningar, lönesänkningar och förändringar av arbetsrättslagarna.

Demonstranterna här på torget vill skicka ett tydligt budskap till det europeiska ledarskiktet:

– Vi har nått vår gräns, det räcker nu, sa läraren Thanassis Delis.

Han och hans kollega säger att läget är så desperat att det finns risk för större social oro, var fjärde grek är arbetslös, landet är inne i en djup recession, som den grekiske premiärministern Antonis Samaras kallat för den stora depressionen.

Klyftan mellan folket och makten blir extra tydlig här på Syntagmatorget där tusentals fredliga demonstranter måste lämna torget efter att några få unga kastat brandbomber mot polisen, som svarar med ljudgranater och tårgas.

När polisen tvingar tillbaka demonstranterna buar den stora massan och ropar "poliser, grisar, mördare".