Panaxiakonkursen

Butiker slutar ta emot kontanter

1:24 min

Efter den uppmärksammade konkursen av värdetransportföretaget Panaxia så har flera större butiker nu slutat ta emot kontanter. En av dem är Telia.

– Jag tror vi slutade samma dag som det här hade kommit, beskedet om Panaxia, säger Rose Marie Bertilsson som jobbar i Telias butik i Kristianstad. 

Som nyheterna berättat så får den uppmärksammade Panaxiakonkursen effekter för många. 31 personer på Panaxias värdedepå i Kristianstad förlorar sina jobb och Sparbanken 1826 som är en av huvudägarna och de som agerade först mot Panaxias obestånd utreds nu av både konkursförvaltare och Finansinspektionen. 

Och stora butikskedjor som Kungsängen och Telia slutade omedelbart att ta emot kontanter. Det fanns helt enkelt inte tillräcklig kapacitet för att snabbt lösa alla värdetransporter i Sverige när Panaxia försvann. 

Sparbanken 1826 VD Bo Bengtsson säger till nyheterna att han beklagar både de personer som förlorar jobbet, då bankens samarbete med Panaxia lokalt fungerat utmärkt - och miljöaspekten i att värdetransporterna nu går via Malmö istället för till värdedepån i Kristianstad.