landslaget

Schelin blir navet i Sundhages 4-4-2

4:21 min

I dag (fredag) samlas fotbollslandslaget för första gången med Pia Sundhage som förbundskapten. En av hennes första åtgärder blir att skrota spelsystemet 4-2-3-1 och återgå till klassiska 4-4-2.

Allt för att på bästa sätt utnyttja anfallsstjärnan Lotta Schelins kvaliteter och undvika att hon blir ensam på topp.

– Hon utgår säkert från spelarmaterialet. 4-4-2 är ju något som vi har utgått ifrån under flera år, så det är inget nytt för oss. Det låter som en bra idé, säger Lotta Schelin till Radiosporten.

I måndags gick Sundhage på första passet som förbundskapten för landslaget på damsidan. Hon gjorde det genom att presentera truppen inför landskampen mot Schweiz på tisdag.

Sundhage berättade då att hon kommer att prioritera uppgifterna att spela ihop en ny backlinje tillsammans med ny målvakt, efter alla skador under hösten, liksom att "Jag vinner hellre med 3-2 än 1-0" som filosofi.

Nu avslöjar hon också att hon alltså tänker skrota det senaste årets spelsystem 4-2-3-1.

– Ju mer jag pratat med Lilie (Persson, assisterande förbundskapten) och Calle Barrling (förbundskapten för U23) börjar vi tro mer och mer på det här systemet, säger hon till TT.

Sundhage gör ingen hemlighet av att hon ser Lotta Schelin som lagets stora stjärna och grund att bygga anfallsspelet på.

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson är postiv till 4-4-2 med en anfallare som är bra på att möta boll som komplement till Lotta Schelin, men han ser ett problem:

– Med det sagt, jag tycker inte riktigt att Sverige har en sån spelartyp.

Den förre förbundskaptenen Thomas Dennerby bytte delvis till 4-2-3-1 för att kunna starta med de tre duktiga innermittfältarna Lisa Dahlkvist, Caroline Seger och Nilla Fischer. Henriksson tycker att det ska bli intressant att se hur Sundhage ska hantera den situationen.

– Vi har tre centrala mittfältare som i sina bästa stunder håller absolut världsklass. Nu öppnar då Pia Sundhage för att en av dem ska ställas åt sidan, säger Henriksson och tillägger:

– Det ska bli väldigt intressant att se hur det där utkristalliserar sig.