Människor bakom statistiken

Här följer berättelser från personer som blivit utförsäkrade och som svarat på frågor Ekot skickat ut via deras kommuner.

Hej! Jag blev helt sjukskriven 2000, kom sakta sakta tillbaka i jobb med deltid sjukpenning o senare deltid sjukersättning. Blev av med sjukersättningen i slutet av 2009. Sedan 2010 har jag arbetat 26,5 tim/v med resterande tjänstledigt utan lön. Det ser ut som om jag är tillbaka i jobb men jag har alltså tjänstledigt utan lön eftersom jag inte orkar arbeta mer p.g.a fibromyalgi och myalgisk encephalomyelit.
Hälsningar, Eva-Linnea Torstensson


Hej! Jag har aldrig varit utförsäkrad men är ändå missvisande i statistiken över antal långtidssjukrivna. Min historia tar sin början februari 2002 då jag får diagnosen Kroniskt trötthetssyndrom (ME). Jag provar att succesivt återgå i arbete men på hösten samma år "kraschar" jag och blir heltidssjukskriven. 2004 börjar jag på eget initiativ arbetsträna. Jag börjar med 15 min/veckan och ökar sedan med 15 min/varannan vecka. 2006 är jag uppe på 75% när jag blir gravid och 2007 föds vår lilla flicka. Jag skulle naturligtvis fortsätta vara sjukskriven på 25% men min man ville inte vara hemma så vi hankade oss fram ändå. När jag sedan fick anställning 2006 var det på 75% utan sjukskrivning på 25%. Jag ansåg det inte lönt att gå till doktorn och förklara att jag inte orkar arbeta mer än 75%. Och även med denna arbetstid har jag ingen ork till fritid och knappt till familjen. Det finns säkert fler än jag som har det så här.
Med vänlig hälsning/ Anonym


Hej! Jag arbetade 25 procent och hade 75 procent tidsbegränsad sjukersättning tom juni 2009. Ny ansökan om 50 procent sjukersättning avslogs, ny deltids sjukskrivning godkändes en tid sedan var det stopp. Alla läkarintyg i perioden dec 2009-juli 2011 har avslagits, ingen ersättning från försäkringskassan. Jag har fortsatt arbeta deltid, gått upp i tid- blivit sjuk, tagit semesterdagar och timmar osv. Så det finns inkomster från arbete. Arbetsgivaren har godkänt min sjukskrivningar, jag har med mina tonårsbarn levt på en halvtidslön.
Hälsningar Ingrid Lindberg


Hej! Jag blev sjuk november 2008 i det som skulle visa sig vara ME/CFS. Var sjukskriven deltid fram till sep. 2011 då jag blev utförsäkrad. Arbetsförmedlingen hade mitt ärende i 3 månader, men ansåg att jag var för sjuk för att kunna arbeta mer, så i dec. 2011 blev jag deltidssjukskriven igen. De där tre månaderna gav mig ingen hjälp, utan gjorde mig bara sjukare p g a all oro och press. Innan jag blev utförsäkrad jobbade jag 75 procent, men efter de tre utförsäkrade månaderna blev jag så dålig att jag inte kunnat jobba mer än 50 procent (och det är knappt att jag klarar det). Jag är fortfarande deltidssjukskriven på 50 procent. Så Försäkringskassan har verkligen inte tjänat på att utförsäkra mig i alla fall!
Med vänliga hälsningar, Claudia


Jag hade deltidsjobb innan jag blev utförsäkrad. Och jag har fortfarande deltid. /Anonym


Vet inte längre vilken kategori av människor jag tillhör...Blev utförsäkrad i juli förra året och var utförsäkrad i tre månader. Under den tiden räknades jag som "friskskriven". Jobbade 25% och var tjänstledig på 75% och fick aktivitetsstöd från AF för att utredas av dem..... I oktober återvände jag till sjukförsäkringen på 75%. Ansökte om varaktig sjukersättning på 50% i somras och nu för några veckor sedan fick jag beslutet att det gått igenom. Blev alldeles paff då jag aldrig trodde att jag skulle få det. Men samma dag min handläggare ringde och sa att det såg ut som att det skulle gå vägen, läste jag på nyheterna att FK nu granskat domar från högsta domstol och därmed skulle bli tvungna att se lite annorlunda på detta med sjukersättningarna.
Kan inte låta bli att tänka på de stackars sjuka/skadade människor som kämpat i flera år för dessa domar som nu äntligen givit resultat. Längtar efter den dag då man verkligen börjar granska hur allt det här har gått till och vilka konsekvenser det fått för enskilda individer. Vet ju hur många som helst som blivit ännu sjukare av denna hantering, som hade partiell arbetsförmåga, men som nu inte har någon alls.
Tillhör ju själv dem som fått minskad arbetsförmåga pga den stress de utsatt mig för. Hade de inte agerat som de gjorde hade jag förmodligen jobbat halvtid nu. Nu får jag vara sjukskriven 25%, jobba 25% och har då numera 50% sjukersättning, den där varaktiga som ska omprövas vart tredje år, trots att det i läkarintygen behövde stå att det gällde för all överskådlig framtid....
Men är glad att någon journalist orkar driva frågan vidare. Det behövs sannerligen.....
Hälsningar Lydia


Hej, Jag  varken kan eller får arbeta mer än 50% av medicinska skäl. FK drog in min sjukersättning redan i oktober år 2007 på mycket märkliga grunder (milt uttryckt!) och har sagt att jag nu får skylla mig själv då jag har ”valt” att bara arbeta 50%. I princip kan man säga att FK hävdar att min sjukdom är så ovanlig att den nog inte finns. De medicinska underlagen stöds utav flera av Sveriges främsta specialister inom området och det framgår där dessutom att jag varken kan eller får arbeta mer än 50% (oavsett verksamhet!) och att jag som patient riskerar att bli sämre om jag utsätts för högre belastning samt i förlängningen dessutom riskera att få obotliga skador av en ökad aktivitet. FK har hela tiden konsekvent vägrat att genomföra någon som helst form av egen utredning utav min arbetsförmåga. De har vägrat att medverka i den utredning som sjukvården genomförde samt även försökt påverka min dåvarande specialistläkare att sluta utreda mig. Det bör även understrykas i sammanhanget att min sjukdom är biomedicinskt verifierad och därmed borde ju saken ha varit självklar kan man tycka.
Anders Berg

Sammanställning, Mari Forssblad