Ship to Gaza fokuserar på det omänskliga i blockaden

2:16 min

Ship to Gaza fartyget Estelle bordades i dag av israeliska soldater när man försökte bryta blockaden kring Gaza. Fartyget, med bland annat elva svenskar ombord, förs nu till hamnen i Ashkelon i Israel. Kontakten med dem som befann sig ombord bröts efter bordningen och informationen från Israels försvarsmakt är knapp.

Bordningen ägde rum utan våld och passagerarna erbjöds mat och dryck. Så sammanfattar Israels försvarsmakt det som i dag skedde på internationellt vatten när fartyget Estelle stoppades på sin väg mot Gaza.

Aktivisteras version kommer inte att höras förrän de deporterats och lämnat Israel, kommunikationen med dem bröts. De blev sannolikt fråntagna sina satellit- och mobiltelefoner i samband med bordningen. De kommer nu att förhöras av polis i hamnstaden Ashdod och eventuellt fråntas sina tillhörigheter av säkerhetsskäl, till exempel saxofoner som skedde förra gången. Flera av dem har varit med om detta en gång tidigare.

Ombord på Estelle fanns bland annat 300 fotbollar, 41 ton cement, rullstolar och musikinstrument till gazaborna. Men det var aldrig fotbollarna och rullstolarna som var det viktiga, det här är en politisk aktion för att bryta blockaden.

Israel säger dessutom att fotbollar och rullstolar gärna får komma in i Gaza, om de skickas via Israel med vederbörlig säkerhetskontroll. Efter flera års raketbeskjutning är man orolig för att vapen ska komma in i Gaza.

Men det aktivisterna vill sätta fokus på är det omänskliga i att hålla en befolkning instängd i Gaza, kollektivt bestraffad, utan möjlighet att resa och i hög grad sysslolös eftersom blockaden tar död på all entreprenörsanda. Det går inte att exportera jordgubbar till konkurrensmässiga priser när de först ska genomgå dyr säkerhetsbehandling, det går inte att starta en industri, Gazas fiskare får inte gå tillräckligt långt ut i Medelhavet för att kunna fånga sin fisk.

Varor kommer nu in i Gaza, det är ingen som svälter, men det är heller inte många som lever vad vi skulle kalla ett värdigt liv. I veckan avslöjades en israelisk rapport om hur många kalorier en gazabo behöver för att överleva, Ship to Gaza-aktivisterna menar att det ligger en djup cynism i sådana uträkningar, eftersom det handlar om att överleva, men knappast att leva.