Alliansledarnas möte om framtiden skjuts upp

2:08 min

Alliansledarna stora möte om framtiden skjuts upp till nästa år. Centerledaren Annie Lööf uppger nu att hösten har varit för hektisk.

Tanken var att partierna skulle träffas i Annie Lööfs hemby Maramö i Småland redan i november.

Men planerna på att förnya alliansen har fått stå tillbaka för arbetet med budgeten och läget i svensk ekonomi.

– När nu slaget står om budgetarna, om hur vi löser varsel och lågkonjunktur och ungas arbete då är det viktigt att det får ta tid. Därefter kommer alliansen givetvis att ta sig an de långsiktiga utmaningarna och det kommer vi att göra under nästa år, säger centerledaren om den hektiska arbetshösten.

Det var i Almedalen i juli i år som hon bjöd hem de andra alliansledarna till småländska Maramö, för att få till stånd en nytändning för alliansen.

Då var siktet inställt på november. Nu talar Annie Lööf om nästa år. Men det är ingen risk att mötet ställs in, säger hon.

– Absolut inte. Vi är helt överens om att alliansen behöver utvecklas, så att det kommer vi att ta när den tiden ges.

Moderaternas partiledare, statsminister Fredrik Reinfeldt, var den första av allianskollegerna som tackade ja till Annie Lööfs inbjudan.

Han ser Maramö som en viktig etapp på vägen i arbetet med nästa valmanifest.

– Nästa vår bör det rimligen ligga. Men det viktiga är att vi kan komma överens om det och sedan komma över i en arbetsprocess som vi har haft ett par gånger tidigare, där vi fördjupar oss i vissa områden för att på det sättet lägga en bra grund för ett valmanifest någonstans i augusti 2014.

Men ute i landet, bland partiernas distrikt och länsförbund, går åsikterna isär om vad alliansledarna behöver prata om när de samlas i Småland nästa år. Ska det vara sakpolitik eller samarbetsformer eller samarbetet som helhet?

Amy Öberg, som är ordförande för folkpartisterna på Gotland, hör till dom som vill diskutera om det är dags för allianspartierna att gå skilda vägar.

– Egentligen tycker vi på Gotland att man skulle titta över allianssammanslagningen, om den egentligen behövs eller om partierna ska gå ut var för sig med sin politik. Det blir mer fart på partimedlemmarna i de små partierna, skulle jag tro, om man fick jobba för det egna.