Skarp kritik mot Enström efter lördagsintervjun

2:06 min

Försvarsminister Karin Enström får svidande kritik för sin insats i Ekots lördagsintervju. I sociala medier är kritiken skarp, även från de egna.

Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Folkpartiet, har svårt att förstå varför Karin Enström fortfarande svävar på målet när det gäller om Saudiarabien är en demokrati.

– För mig är det alldeles uppenbart att Saudiarabien är en diktatur. Det är ett monarkistiskt envälde med ett grovt förtryck av mänskliga fri- och rättigheter och det bör inte vara svårt att slå fast att det är det samma som en diktatur.

Handlar det inte om att vi har affärer med Saudiarabien och att det skulle bli svårt att sälja vapen dit om vi säger att det är en diktatur?

--Jag tycker att det borde vara uppenbart för var och en att Saudiarabien uppfyller alla de kriterier som man ställer på en diktatur. Vad det kan vara för skäl som ligger bakom svårigheterna att se det, det kan jag inte uttala mig om.

Allan Widman är en av alliansens tyngsta försvarspolitiker och enligt honom borde Sverige inte sälja vapenmaterial till Saudiarabien.

I lördagsintervjun fick försvarsministern frågan varför hon inte vill använda ordet diktatur.

– Du talar om etiketter på enskilda länder, så tror och tycker jag att det är ett trubbigt instrument

Men nu höjs många röster som tycker att det är orimligt att inte vilja kalla just Saudiarabien för en diktatur, för att på så sätt ändå kunna försvara den handel som Sverige har med landet.

Caroline Szyber, som är kristdemokratisk riksdagsledamot, skrev igår på Twitter: "Att det ska vara så svårt att säga att vissa länder är diktaturer och därmed inte bör få köpa vapen förstår jag inte".

Försvarsministern får också kritik för resten av sin insats i intervjun.

Hennes moderata partikollega, riksdagsledamoten Maria Abrahamsson, skriver på Twitter: "Nej, försvarsministerns svar i Ekots lördagsintervju duger inte. I alla fall inte för oss väljare som är normalbegåvade".

Men Karin Enström får också en del stöd, om än försiktigt. Staffan Danielsson är försvarspolitisk talesperson för Centerpartiet.

– Jag har stort förtroende för försvarsministern och tycker att hon skötte sig okej i intervjun. Det är svåra frågor och Tomas Ramberg är väldigt duktig på att pressa fram dem.