Många journalister bakom galler i Turkiet

1:59 min

Den turkiska regeringen försöker tysta kritisk press genom att fängsla journalister och hota dem i offentliga sammanhang. Det visar en ny rapport från CPJ, en internationell kommitté för skydd av journalister.

Turkiet har nu flest inspärrade journalister i världen, fler än länder som Eritrea, Iran och Kina. Framför allt försöker staten stoppa pro-kurdiska journalister, enligt rapporten.

– Tystas inte, ryt ifrån, fri press är en rättighet, ropade demonstranter i Istanbul, efter ett massgripande av journalister i december förra året.

Men en ny rapport talar om kris och mörka dagar för pressfriheten i Turkiet.

Den första augusti i år var 76 journalister fängslade, 61 av fallen var direkt kopplade till deras arbete som journalister. Det skriver organisationen CPJ, kommittén för skydd av journalister, som bevakar pressfriheten i världen.

Det stora antalet fängslade är något av det värsta organisationen sett under de 27 år de följt frågan om inspärrade journalister, bara Turkiet självt har haft fler journalister i fängelse, det var 1996.

Drygt två tredjedelar av journalisterna som nu är inlåsta tillhör den kurdiska minoriteten, många av dem anklagas för att ha stöttat terrorism då de skildrat den terrorstämplade gruppen PKK och dess aktivititeter.

Andra av de fängslade misstänks för att ha varit inblandade i planerade militärkupper mot staten, eller tros tillhöra illegala organisationer. Enligt rapporten har den turkiske premiärministern Tayyip Erdogan personligen kallat upp chefer för medieföretag och bett dem att inte intervjua eller citera det han kallat "terrorister från PKK" och Erdogan har offentligt kritiserat enskilda journalister.

Kommittén för skydd av journalister uppmanar den turkiska regeringen att frige de journalister som nu är inspärrade bara på grund av sitt arbete och att sluta fängsla journalister med stöd av anti-terrorlagstiftningen.

I flera fall har de turkiska myndigheterna likställt kritisk journalistik och åsikter som uppfattas som provocerande, med direkt terrorism, enligt organisationen.