Plus och minus för Rajoy i spanska regionalval

1:12 min

Regionalvalen i Spanien slutade i en viktig seger för premiärminister Rajoy i hemmaregionen Galicien, men de separatistiska vindarna fick åter ny kraft i Baskien.

Traktens son Mariano Rajoy undkom att bli bestraffad för sin ekonomiska politik av Galicien. Regionen är av tradition konservativ och Rajoys partivänner inom Partido Popular fortsätter nu att styra.

Det innebär att Rajoy kan känna sig något stärkt i sin position. Han är annars mycket kritiserad. Han kan därmed också fortsätta samtalen med EU och utlandet om ett räddningspaket för hela Spanien.

Däremot blev det som väntat ett maktskifte i Baskien. De baskiska nationalisterna i partiet PNV återtar makten med flest mandat. Frågan är nu vilka allianser de kommer att skapa och hur starkt utrymme separatisterna får.

Baskien har med terroristgruppen ETA varit svårhanterligt i årtionden för spanska premiärministrar. Nu har våldet upphört sedan ett år tillbaka, men viljan till maximalt eget handlingsutrymme lever vidare hos många basker. 

Nyligen signalerade Katalonien en liknande ambition och dragkampen mellan centralmakten i Madrid och flera av de industrialiserade regionerna hårdnar. Så för Rajoy blev utgången i går: ett plus och ett minus.