Minister ska förklara statistik över utförsäkrade

1:41 min

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson kallas nu till riksdagen för att förklara hur statistiken över långtidssjuka som återgår till jobb redovisas. Det sker efter Ekots granskning av att regeringen kan ha överskattat hur många långtidssjuka som är tillbaka i arbete.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt om sjukskrivna nu redovisas som arbetande. Det visar att regeringens påståenden av rehabiliteringskedjan vilar på mycket svag grund, säger socialdemokraten Tomas Eneroth, som är vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.

– Sjukförsäkringen blir inte bättre av siffertrixande. Jag kräver att Ulf Kristersson kallas till socialförsäkringsutskottet för att redovisa statistiken och redovisa om den är manipulerad.

Socialdemokraterna och också Miljöpartiet tänker kalla socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) till riksdagens socialförsäkringsutskott.

Det handlar om hur de som tidigare var sjukskrivna på deltid redovisas i statistiken.

Drygt 20 000 av de omkring 60 000 långtidssjuka som hittills utförsäkrats var just deltidsjukskrivna, och fick sjukpenning eller sjukersättning på 25 till 75 procent.

Men när Arbetsförmedlingen ett halvår efter utförsäkringen redovisar vilka som kommit tillbaka i jobb räknas de tidigare deltidsjukskrivna som att de kommit tillbaka i arbete trots att de fortfarande arbetar kvar på sin deltid.

Men socialförsäkringsminister Ulf Kristersson tror inte att problemet är så stort.

– Jag har hittills inte haft några skäl att misstro officiell statistik från två av Sveriges allra största myndigheter och jag tror inte att det finns skäl till det här heller. Det finns ingenting som tyder på att det här skulle vara ett stort problem, men jag tycker att det är noga att vi undersöker saken, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.