Vitrysk opposition på flykt samlas i Litauen

2:02 min

Vilnius har blivit andningshålet för vitryska organisationer som kämpar för en demokratisk utveckling i Europas sista diktatur. För dem som samlades i den litauiska huvudstaden i dag är det största problemet att det saknas en samlad opposition i Vitryssland.

– Tre år är inte en lång tid för oppositionen att tänka om och bygga en ny strategi, det måste ske nu och all oenighet måste begravas, säger Anna Gerasimova.

Hon säger först ”vi måste”, men ändrar sig till ”de”.

Gerasimova tillhör den växande gruppen i exil och hon är chef för en av de viktigaste mötesplatserna, huset för mänskliga rättigheter i Vilnius.

Här samlades i dag flera organisationer, som i andra länder skulle uppfattas som fackföreningar och människorättsgrupper, men i en vitrysk verklighet är en del av den demokratiska rörelsen och oppositionen, även om de inte är partipolitiskt registrerade.

– För den demokratiska rörelsen är Vilnius vårt andra hem, i Belarus är vi begränsade att prata fritt, vi känner oss säkrare här och historiskt är vi knutna till Litauen, säger journalisten Iryna Vidanava, som är redaktör för en oberoende tidskrift och aktiv i det oberoende journalistförbundet BAJ.

Hon räknar upp alla institutioner som flytt Minsk för Vilnius.

– Människorättshuset grundat här, humanistuniversitetet, som tvingades stänga i Minsk, ett annat hus grundades av aktivister, som tvingades fly efter våldsamheterna 2010. Men här har förbjudna rockband också konserter. Som nu, den 27 oktober, när ett band spelar och alla tåg och flygbiljetter sålt slut från Minsk för alla vill komma hit och höra, berättar hon.

Det tar bara tre timmar landvägen mellan städerna och Iryna Vidanava skulle önska att fler fick chansen.

Det största hindret är visum till EU. En majoritet av vitryssarna har aldrig varit utanför landets gränser. De har inte råd med de 60 euro som visumet kostar.