Bär från "svenska urskogen" kommer från Ukraina

2:11 min

Upplandsnytt har den senaste tiden granskat bärbranschen och vad som hände i Mehedeby med de bulgariska bärplockarna där. Vi har pratat mycket om lingon, men vart tar blåbären från Mehedeby vägen då? Jo, handlar det om blåbär så är det inte troligt att vi får dem i sylten.

Den allra största delen svenska blåbär anses för värdefulla för att kokas sylt på. De exporteras till asien där de blir till exempelvis hälsokost, säger Tommy Innala på bärgrossisten Polarica:
– 70-80 procent av de svenska blåbären exporteras, för det finns en efterfrågan, säger Tommy Innala.

Svenska blåbär anses ha en hög halt av nyttiga så kallade antioxidanter. Det gör att de har ett högre pris på den internationella bärmarknaden än exempelvis ukrainska och polska bär. Därför anses svenska blåbär ofta för värdefulla att kokas sylt på.

Samtidigt vill många ha sin blåbärssylt i Sverige. Men om du ska göra saft eller koka sylt så är det mer lönsamt att importera utländska bär än att använda svenska. Många i bärbranschen berättar att Ukraina, Polen och Ryssland är länder man köper blåbär från. Alltså: svenska blåbär går på export - och vi importerar blåbär till vår sylt. Men hur tydligt är det för kunderna att bären i svensk sylt ofta är importerade? På många burkar blåbärssylt står det inte var blåbären kommer ifrån. På Ikeas till exempel. På hyllan med deras blåbärssylt står det: "Blåbär växer i de svenska urskogarna."
– Den allra största delen blåbär i år, 2012, kommer från Ukraina, säger Eva Ståhl, som jobbar med hållbarhet på Ikea.

Man kan få intrycket att det är svenska blåbär i sylten?
– Ja, och det är olyckligt. Det håller vi med om och vi har konstaterat nu att den produktnära kommunikation vi har i våra varuhus kan uppfattas som missledande och det ska vi ta hand om nu och se över. Och se till att det inte kan misstolkas av våra kunder.

Och det är mycket svensk sylt som görs på just ukrainska bär. Hur resonerar de stora i bärbranschen kring miljön i Ukraina, med tanke på det radioaktiva nedfallet där efter Tjernobylkatastrofen? Vi frågar Tommy Innala på bärgrossisten Polarica.
– Det finns lokalt, generellt sett, ett högre cesiumvärde än svenska bär.

Hur ser du på det?
– De understiger de gränsvärderna som finns i EU, så det är ingen fara. Det är under kontrollerbara former, säger Tommy Innala som är senior advisor på bärgrossisten Polarica.

Tomas Magnusson
thomas.magnusson@sverigesradio.se