Forskare missade jordbävning – döms för dråp

1:42 min

Det råder stor förvåning och ilska bland vetenskapsmän i dag efter gårdagens dom i Italien. Sju forskare och tjänstemän har dömts till fängelse för att inte ha varnat i tid innan en stor jordbävning 2009 som förstörde stora delar av staden L'Aquila, då över 300 människor dog.

– Jag förstår inte domen. Jag förstår verkligen inte orsaken till domen, säger Alessandra Stefano, försvarsadvokat till Gianmichele Calvi, en av de sju som i går i en domstol i Italien dömdes till sex års fängelse.

De dömda var alla ledamöter i den så kallade Stora Risker-kommissionen, vars huvuduppgift är att utveckla och stödja Italiens förmåga att hantera olyckor och katastrofer, inte helt olikt den svenska Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB.

Strax innan jordbävningen i L'Aquila 2009 hade kommissionen meddelat invånarna i staden att risken för en jordbävning inte var överhängande. Men den 6 april inträffade katastrofen och 309 människor miste livet. Stora delar av staden förstördes och tusentals blev hemlösa.

Fängelsedomen mot kommissionens ledamöter i går väcker förvåning och ilska bland vetenskapsföreträdare i hela världen. Bland annat så protesterar i dag både japanska och amerikanska forskare i olika uttalanden. Det går inte går att förutsäga en jordbävning, menar de. Och det menar också Reynir Bödvarsson, seismolog i Uppsala.

– Att man fäller vetenskapsmän för att inte kunna förutsäga tiden för en kommande jordbävning är i det närmaste absurt. Den samlade synen på detta inom seismologiska disciplinen är att vi kan ännu inte tillförlitligt förutsäga tiden för ett kommande skalv, säger Reynir Bödvarsson.