Pressad BBC-chef utfrågad om Savile-skandalen

1:32 min

I dag var BBC:s högste chef kallad till det brittiska parlamentets kulturutskott för en utfrågning om skandalen kring Jimmy Savile. Frågorna handlade bland annat om BBC:s ansvar för de hundratals unga kvinnor som den nyligen avlidne programledaren Savile ska ha utsatt för sexuella övergrepp.

Efter uppgifterna om att programledaren för BBC:s ungdomsprogram begått sexuella övergrepp på hundratals unga kvinnor sedan mitten av 1960-talet, har det också blivit känt att BBC hade en gjort en dokumentär om detta – som man stoppade i sista stund.

I stället avslöjades affären av en konkurrent, och skandalen har utvecklats till BBC:s hittills värsta.

– Det är ett mycket allvarligt fall, och man kan bara se tillbaka på det med fasa, sa BBC:s högste chef George Entwistle i parlamentens utfrågning i dag.

Det var en märkbart allvarlig och emellanåt hårt pressad BBC-chef George Entwistle som erkände att denna historia är oerhört allvarlig.

Så långt gällde förhöret det faktum att en av BBC:s största personligheter någonsin, Jimmy Savile, begått möjligen så många som 200 övergrepp på barn och ungdomar, ofta i direkt anslutning till de BBC-program han ledde.

Men förhören i dag handlade också om BBC:s eget ansvar inte bara vad gäller hur man borde ha  skyddat Saviles offer, utan också hur man undanhållit tittarna kunskap om övergreppen.

Det var när ett samhällsprogram förra året i sista sekund togs ur sändning, där man tänkte gå ut med uppgifter om övergreppen.

George Entwistle fick flera frågor om varför det inte sändes. Berodde det på att BBC sände ett hyllningsprogram om den nyligen avlidne Savile senare samma år?

– Nej, svarade Entwistle, och det är nu tillsatt en utredning och vi får vänta till den kommit fram med nödvändiga fakta.

Pressad på om inte varje dag som går fortsätter att skada BBC:s trovärdighet svarade George Entwistle:

– Jo, och utredningen ska nu arbeta så fort som det bara går för att få klarhet i vad som hände.