Töreboda

Torvbrytning förbereds runt Viken - företaget slår ifrån sig kritiken

1:59 min

Företaget Rölunda, som brutit torven vid sjön Viken i Töreboda kommun i somras, slår nu ifrån sig kritiken från ortsbefolkningen som menar de orsakat kraftigt försämrad vattenkvalité.

För drygt två år sen tog Rölunda produkter upp arbetet med att förbereda torvbrytning i Ryholms stormosse som ligger intill sjön Viken. Sedan dess har stora delar av ortsbefolkningen uppgett att dom märkt att sjön Viken blivit grumligare och på senare tid mer fylld av alger som tyder på övergödning.

– Vi är inte oroliga för att vi kommer att påverka vattenkvalitén i sjön Viken. Och hade vi varit det så hade vi inte dragit igång det här projektet, säger Magnus Nobel som är produktionsansvarig på Rölunda.

Kan du garantera att ert arbete inte kommer påverka sjöns kvalité?

– Inte påverka kan man inte säga, för all mänsklig påverkan påverkar ju naturen. Men vi gör kontinuerliga prover som visar att vi håller oss under de riktvärden som är uppställda.

Töreboda kommun har även sagt att man är emot torvbrytning i mossen tills det utreds ordentligt vad försämringen beror på. Länsstyrelsen håller på att analysera prover från Viken men Per-Olof Martinsson på miljöskyddsenheten säger att det i nuläget inte finns något som tyder på att arbetet i mossen skulle leda till en försämring i sjön. Magnus Nobel på företaget Rölunda tror att motståndet beror på andra saker.

– Det är klart att man gärna vill hitta en rationell och enkel förklaring på de här problemen som uppenbarligen finns i Viken. Och då drar man väl den slutsatsen, som vi anser är felaktig, att vi har påverkat den. Man hittar nog inte en enda orsak på det här utan det är nog många diffusa utsläpp, säger Magnus Nobel.

Ytterligare torvbrytning
Länsstryelsen tror att försämringarna i Viken bland annat beror på andra utsläpp från jord- och skogsbruk i kombination med mycket regn. Magnus Nobel väntar sig att inom kort få Länsstyrelsens tillstånd att få bryta torv dom kommande 25 åren.

– Det är ju ingenting som tyder på att vi har förorsakat de här problemen i sjön Viken, säger han till P4 Skaraborg.