BESLUT IDAG

Kommunerna vill ha geopark om meteoritnedslag

1:08 min

Samtliga fyra Siljanskommuner har nu sagt sig vara villiga att delta i finansieringen av den planerade geoparken i Siljansringen, som är ett turistmål med information om meteoritnedslaget i bygden. Det sedan även kommunstyrelsen i Mora gett klartecken.

- Det var en period som det var motgångar innan vi fick fart på projektet men nu de senaste två,tre åren har det tagit fart och nu tycker alla att det är bra helt plötsligt, säger Thomas Jacobs som är projektledare.

De fyra tillfrågade kommunerna säger nu ja till att bidra med 100 000 kronor under 2013-2014

- De säger också ja till att driva det här projektet vidare. Personer i kommunerna, framförallt från näringslivssidan, kommer att engagera sig i projektet. Men de säger inte ja i det här läget att betala mer pengar.

Projektet som heter "Meteorum" går ut på att bilda en geopark i siljansringen. Ett turistmål med information om meteoritnedslaget i bygden.

Efter Moras kommunstyrelsemöte ska Thomas Jacobs gå vidare med projektet genom att presentera det för Tillväxtverket där de har ansökt om stöd.

- Vi har många steg kvar i projektet, bland annat lokal förankring som vi har börjat jobba med. Det är viktigt att folk ute i bygderna ska förstå vad det här handlar om och känna sig delaktig, säger Thomas Jacobs.

Sandra Björk
sandra.bjork@sverigesradio.se