Omstridd kvotering stoppad i EU

Kritiserat, avfärdat och till sist placerat på vänthögen. EU-kommissionären Viviane Redings omdiskuterade förslag om könskvoterade bolagsstyrelser har tills vidare stoppats.

Att den interna kritiken var stark stod klart på förhand.

– Obligatoriska kvoter på EU-nivå tror jag är fel väg att gå, sade exempelvis svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström i måndags om kollegan Redings förslag.

Motståndarna fick enligt kommissionskällor till Reuters sedan också stöd av EU:s rättsliga experter som ansåg att det inte skulle gå juridiskt att tvinga fram kravet på minst 40 procent kvinnor i bolagsstyrelserna år 2018.

Och då gick det som det gick när ordförande José Manuel Barroso samlade sin kommission i Strasbourg för att avgöra frågan på tisdagen.

Ungefär samtidigt som Reding enligt planerna skulle hållit en presskonferens om förslaget kom i stället några korta rader på hennes Twitter-konto.

"Könsbalansdirektivet har skjutits upp", berättade hon först.

"Jag kommer inte att ge upp. Barroso har satt upp det här på kommissionens agenda igen, före slutet av november", hette det strax efteråt.

Sedan tidigare har även jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) och näringsminister Annie Lööf (C) skrivit brev till EU-kommissionen i förhoppning om att stoppa planerna.

"Huvudanledningen är att det skulle utgöra en oproportionerlig inblandning i aktieägarnas ansvar för att sköta bolaget", skrev Sabuni och Lööf i september.

Cecilia Malmström tycker att det finns bättre sätt att använda sig av för att öka kvinnorepresentationen.

– Man får uppmuntra länderna att ta egna åtgärder och så får man rapportera och ha coachningsprogram och utbildningsprogram, sade Malmström i måndags.

Wiktor Nummelin/TT