en av få branscher som blommar

Dataspelsbranschen växer så det knakar

1:09 min

Samtidigt som varslen duggar tätt runt i om landet så finns det en bransch som växer så det knakar. De svenska företag som utvecklar dataspel fördubblade sin omsättning förra året och flera företag flaggar för att de vill fortsätta anställa personal. 

Företagen finns framförallt i storstäderna – men också på mindre orter som Karlshamn i Blekinge där Mattias Nygren är vd för Tarsier.

– I vårat fall har det varit en längre resa, där vi började med mindre projekt och sedan bevisade oss under vägens gång, säger Mattias Nygren är vd för Tarsier

Efter att på tre år nästan ha femdubblat sin omsättning har Tarsier idag 47 anställda i Karlshamn och Malmö. 3

De har precis avslutat uppdraget att ta fram den nya versionen av ett spel till Sonys nya bärbara datorspelskonsol.

– Om man tittar på möjligheterna att komma in på marknaden i dag är de enormt mycket större än när vi startade, säger Mattias Nygren

Samtidigt står det klart att det som står för den största ökningen just nu i branschen är möjligheterna att spela spel på nya plattformar som smarta mobiltelefoner och sociala medier.

Antalet anställda inom de svenska dataspelsföretagen ökade med 26 procent förra året till 1 500 personer och  omsatte 2,3 miljarder kronor. Dubbelt så mycket som året innan enligt färsk statistik som dataspelsbranschen sammanställt.

Och deras talesperson Per Strömbäck ser en fortsatt tillväxt även i år.

– Personer som inte tidigare har spelat datorspel har börjat intresserat sig för spel, vi har korsordsspel och sådana saker som man sitter på bussen och spelar, vem hade trott för 5 år sedan att medelålders pendlare skulle vara en stor målgrupp för datorspelsföretag, säger Per Strömbäck.

Flera företag i branschen fick det tufft under finanskrisen. Men sedan har det alltså gått uppåt igen och kapital är inte längre något problem.

Flera av de svenska dataspelsutvecklarna ägs i dag av börsnoterade bolag, en på New York börsen, en i Paris. Men det finns också dom som har kvar det lokala ägandet. Tarsier är ett av dom.