Stockholm

Nej till biogasanläggning i Skarpnäck

0:45 min

Företaget  Swedish Biogas får inte bygga en biogasanläggning i Skarpnäck. Det har mark- och miljödomstolen beslutat. Lina Olsson, ordförande i föreningen Rädda Ältasjön, glädjs över beslutet.

Domstolen säger nej eftersom företaget som vill starta anläggningen har en liknande anläggning i Örebro och där har kringboende klagat bland annat på lukten från biogasanläggningen.

Ordförande, rådmannen Denny Heinefors, säger till P4 Radio Stockholm att dålig lukt från en anläggning i Skarpnäck skulle drabba allt för många människor och därför säger domstolen nej.

Företaget Swedish Biogas har nu tre veckor på sig att överklaga domen till mark- och miljööverdomstolen.

Lina Olsson, ordförande i föreningen Rädda Ältasjön, är glad över beslutet:

– Fantastiskt, det är oerhört glädjande att mark- och miljödomstolen följer lagen och stoppar det här bygget av biogasfabriken. Det är ju ett bevis på att svensk miljölagstiftning faktiskt fungerar, säger hon.

Ni har kämpat rätt länge för det här?

– Ja, vår förening, föreningen rädda Ältasjön som är en ideell miljöorganisation, vi har jobbat i nästan tre år för den här frågan, säger Lina Olsson.

Vad händer nu då?

– Vi kommer informera våra medlemmar och fira lite. Jag har svårt att se att de skulle ha några skäl för överprövning av domstolens beslut.

Så du är optimistisk idag?

– Jag är väldigt optimistisk.

Men vd:n för Swedish Biogas, Peter Undén, som vill driva anläggningen i Skarpnäck säger till Radio Stockholm att stockholmsområdet måste ha en egen biogasanläggning och att dagens dom kommer att överklagas.

– Beslutet är felaktigt och vi kommer att överklaga. Det är inte hållbart att ha en situation där stockholmsmarkanden ska försörjas med transporterad biogas in- och utifrån någon annanstans. Man måste vara villig i Stockholm att bygga upp en lokal produktion av biogas, säger han.