Kosttillskott innehöll substanser från läkemedel

2:05 min

Flera produkter som sålts som kosttillskott i Sverige innehåller substanser som gör att de egentligen bör betraktas som läkemedel, visar en rapport från Läkemedelsverket som publiceras i dag.

Clarenece Seipel har tränat på gym under flera år. Han har under tiden använt sig av olika kosttillskott, bland annat produkter som ska öka muskelmassan. Men en dag när han skulle prova ett nytt preparat blev han alldeles varm och rödfläckig över hela kroppen.

– Jag blev förvånad. Jag förstod inte alls vad som hände. Jag var helt knallröd och såg ut som en kokt hummer.

Till slut var han tvungen att ta kortison för att få bort reaktionen och i dag är han övertygad om att det var något fel på produkten som gjorde att hans kropp reagerade. Även om det inte har bevisats har han blivit mycket försiktigare när han väljer kostillskott.

– Det var obehagligt att inte veta vad som hände och inte kunna styra över det, säger han.

Efter flera anmälningar har Läkemedelsverket nu granskat innehållsförteckningarna på 600 olika kosttillskott i Sverige. Det handlar främst om produkter som ska höja prestationen eller öka muskelmassan för de som styrketränar.

Bland de kontrollerade kostillskotten hittades 17 stycken vars innehåll gör att de snarare bör betraktas som olagliga läkemedel.

– Det är ju givetvis allvarligt och visar att företagen inte har de rutiner som behövs för att säkerställa att reglerna följs. En konsument måste ju vara säker på att det de äter inte är farligt, säger Tomas Nilsson som är utredare på Läkemedelsverket.

Substanserna i kosttillskotten används bland annat i medicin mot Parkinsons sjukdom och artros, och de kan leda till biverkningar, bland annat i form av illamående och diarréer. Men de kan också få allvarligare konsekvenser.

– Framförallt kan de vara ett stort problem för personer som till exempel går på andra läkemedel. Då kan de påverka läkemedelsbehandlingen, säger Tomas Nilsson.

Inget av de kosttillskott som fastnade i Läkemedelsverkets kontroll ska nu finnas kvar på marknaden. Men enligt Tomas Nilsson är det en komplicerad process att utröna vad som är ett läkemedel och man har därför nu börjat samarbeta med leverantörer och återförsäljare för att få dem att bättre följa reglerna.

– Målet är ju givetvis att man inte ska sälja några olagliga produkter.