Kritiserar svensk hållning mot salt i livsmedel

2:26 min

Mycket salt i maten ökar risken för högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. Men svenska politiker och myndigheter dröjer med åtgärder mot livsmedelsindustrin, trots att flera tusen liv skulle kunna räddas varje år genom mindre tillsatt salt. Det kritiseras nu skarpt av professor Graham MacGregor från University of London.

– Regeringen måste spela en mycket mer aktiv roll i Sverige, och förhindra att folk dör i onödan av stroke och hjärtinfarkter på grund av för hög saltkonsumtion, säger Graham MacGregor, hjärtprofessor från University of London.

Det är det gömda saltet i industriellt lagad mat som står för den största delen av vår konsumtion, ungefär 70 procent. Och det går att minska avsevärt.

I Storbritannien har en frivillig överenskommelse fått industrin att stegvis minska saltinnehållet i sina produkter, och på så sätt har britterna sänkt sitt saltintag med ett och ett halv gram per dag. Det låter kanske lite, men har haft effekt på antalet insjuknade i hjärt- och kärlsjukdomar.

Även i Danmark gick industrin, hjärtföreningen och hälsomyndigheterna ihop, och en ny rapport visar att en sänkning av saltintaget med tre gram per person sparar 1 000 liv och 43,5 miljoner euro varje år, bland annat i minskade sjukvårdskostnader. Torben Jörgensen är professor vid Köpenhamns universitet:

– Politikerna börjar lyssna nu, när de förstår att man kan spara både pengar och liv, säger Torben Jörgensen.

Liksom som i resten av västvärlden är den danska sjukvården pressad av allt fler patienter med kroniska sjukdomar.

Men i Sverige dröjer både politiker och myndigheter. Anette Jansson är enhetschef vid Livsmedelverket:

– Det är svårt att veta hur mycket vi skulle behöva för en sådan kampanj, men det är inte så mycket pengar i förhållande till hur mycket man skulle kunna spara genom färre dödsfall i hjärtinfarkt och stroke till exempel.