Det dröjer länge innan tomten vid Stadshotellet i Enköping bebyggs

2:21 min

Det har gått mer än två och ett halvt år sedan Stadshotellet i Enköping revs. Och det gapande hålet i Enköpings stadsbild, gropen vid Stora torget där Stadshotellet tidigare låg, kommer att fortsätta gapa länge till.

– Jag tycker det är ynkligt. Det här skämmer ut hela Enköping! dundrar Enköpingsbon Evald Eriksson.

– Det är såklart tråkigt att det tar så lång tid. Det ser så otroligt tråkigt ut, säger Hanna Berg.

Många Enköpingsbor börjar tappa tålamodet, och man har tröttnat på det blåa skynket på byggnadsstaketet och bråten och ogräset där innanför. Men det kommer dröja minst ett år till innan byggnationen påbörjas.

Just nu jobbar länsstyrelsen med underlaget till upphandlingen av en fördjupad arkeologisk undersökning. I vår hoppas antikvarien Roger Edenmo att arkeologernas spadar ska kunna sättas i jorden.

Allt ska vara klart till nästa höst och det kommer att kosta flera miljoner kronor. Det är markägaren PEAB som ska betala, men innan de fått en prislapp kan de inte säga om det blir någon byggstart nästa höst.

Roger Edenmo, antikvarier på länsstyrelsen är inte alltför orolig:

– Jag hoppas vi kan stämma av såpass mycket innan att alla är med på tåget när grävningarna börjar, säger han.

De planerade fyravåningshusen med bostadsrättslägenheter och butiker tar ett och ett halvt år att bygga, säger regionchefen Stefan Alatalo på PEAB, och kan alltså bli färdiga tidigast om två och ett halvt år.

Innan dess har Roger Edenmo stora förväntningar på utgrävningarna. Inte minst för läget, som på 1100-talet när Enköping grundades, var strandkanten till Mälaren.

– Man kanske har förlagt hantverk till ytterzoner i staden, och man kan hitta mycket som slängts i strandkanten som bevarats där jämfört med i centrala staden där man skyfflat undan mycket när man byggt nytt, säger länsantikvarie Roger Edenmo.