Prinsessan Madeleine förlovad med Chris O'Neill

0:15 min

Prinsessan Madeleine har förlovat sig med den amerikanska affärsmannen Chris O'Neill. Det bekräftade drottning Silvia och hovet på torsdagsmorgonen. 

"Vi är väldigt lyckliga, han är en riktig svärmorsdröm", säger drottningen till TT.

– Prinsessan är väldigt lycklig och det är vi också, säger drottningen till TT vid ett besök i Stockholmsförorten Jordbro.

Bröllopet är planerat att äga rum under sommaren 2013, berättar paret i en video på kungahusets hemsida.

– Chris friade till mig i början av oktober och vi är väldigt lyckliga, säger prinsessan i videon.

– Madeleine och jag har känt varandra i två år. Nyligen tog jag mod till mig och friade, och lyckligtvis sa hon ja, säger Chris O'Neill.

– Jag lär mig svenska, men det är svårt, fortsätter han.

Hovets informationschef Bertil Ternert säger till TT att det är prinsessan och hennes fästman som själva håller i planeringen kring bröllopet.

– Tid och plats är ännu inte bestämd. Men bröllopet kommer att hållas i Sverige, säger Ternert.

Medlemmar av kungafamiljen måste be om lov hos regeringen när de vill gifta sig, och så har redan skett. Kungen har "givit sitt samtycke" och har i enlighet med grundlagen fått samtycke från regeringen, skriver Hovet på sin hemsida.

År 2009 godkände regeringen förlovningen mellan prinsessan Madeleine och Jonas Bergström – en förlovning som senare bröts.

Chris O'Neill arbetar i finansbranschen och är 37 år. Han växte upp i London och har dubbelt medborgarskap, både amerikanskt och brittiskt. Han har tidigare närvarat i officiella sammanhang bland annat vid prinsessan Estelles dop, då han anlände tillsammans med prins Carl Philips sambo Sofia Hellqvist.

I februari i år bekräftade hovet att prinsessan Madeleine och Chris O'Neill är sambor.

– Det här visar att vi har ett kungahus som lever i tiden, säger Expressens hovreporter Johan T Lindwall.

– Han är en förmögen man, men en vanlig kille, ingen kunglig börd eller adel. Det visar att kungen lever med tiden, det här är ytterligare en man av folket som kommer in i kungahuset.