Dardel-målning såld för fantasisumma

24 min

Igår såldes målningen Vattenfallet av Nils Dardel för rekordsumman 25 miljoner kronor på Bukowskis. Dardel var modernist i samma anda och tid som Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald. Han började på Konstakademien 1910 och for sedan, som så många andra konstnärer vid den tiden, till Paris.

Nils Dardel målade Vattenfallet i Paris 1921. I programmet Runt borden på artistkaféet La Rotonde från 1991 berättar Thora Dardel, som var gift med konstnären i tretton år, hur det var under de expansiva åren i 20-talets Paris. "Alla var där".

I programmet Den kuriöse gossen från 1955, samtalar Karl Axel Arvidsson med Nils Dardels 9-åriga barnbarn Denise och Henry Unger, efter ett besök på en Dardelutställning som då visades på Liljevalchs konsthall.

I Minnen av Nils Dardel berättar Ingrid Rybeck-Zuhr för Ulf Linde om Dardel och andra svenska konstnärer.


Både vem som igår sålde och köpte Vattenfallet är hemligt, men 1991 när Dardels mest kända målning, Den döende dandyn, såldes för 6,6 miljoner kronor var det bokförläggaren Thomas Fischer som köpte den av en skuldsatt finansman. Idag hänger Den döende dandyn på Moderna museet i Stockholm.