EU ska öka sina insatser för Syrienflyktingar

2:07 min

EU planerar att öka sina insatser för flyktingar från Syrien. Frågan diskuteras vid ett ministermöte i dag. Migrationskommissionär Cecilia Malmström beskriver situationen som "oerhört bekymmersam".

– De civila lider nåt fruktansvärt! Hittills har ju flyktingsituationen varit koncentrerad till grannområdena. Turkiet och Jordanien, till exempel, tar ett oerhört ansvar för alla de här hundratusentals människorna, säger Cecilia Malmström.

Vid kommande årsskifte kan över 700 000 personer ha flytt från Syrien, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Hittills har bara några enstaka procent av flyktingarna kommit till Europa, men ändå har Sverige hittills i år tagit emot tio gånger så många asylsökande från Syrien som förra året, 4 397 personer till och med september.

Syrien har snabbt seglat upp som etta på den svenska "asylsökarlistan", och i flera EU-länder finns en oro, säger Cecilia Malmström.

– Det är klart att de närmaste länderna – Cypern, framför allt, som ligger bara några mil från Syrien, men också Grekland - har uttryckt mycket stor oro. De känner att de, om det skulle bli ett väldigt stort tryck mot Europa, inte klarar det själva. Det är det vi måste diskutera, säger Cecilia Malmström.

– Stämningarna i Europa är inte sådana att länderna står på kö för att avlasta Cypern, men det är därför så viktigt att vi pratar om olika typer av scenarier och ser vad medlemsländerna är beredda att hjälpa till med, säger EU:s migrationskommissionär.

EU och dess medlemsländer har hittills bidragit med ungefär 2 miljarder kronor för att hjälpa de personer som har drabbats av konflikten i Syrien. Till exempel handlar det nu inför vintern om att bidra med filtar och uppvärmningssystem i flyktingläger.

Nu börjar också EU:s arbete med ett mer långsiktigt regionalt skyddsprogram. Tanken är att länder som Jordanien och Libanon än bättre ska kunna ta hand om de som tvingas fly våldet i Syrien, och ett mål är att få flyktingarna att själva bidra till utvecklingen för både sig själva och länderna de har flytt till.

Enligt Cecilia Malmström kan programmet också handla om saker som mer direkt berör Europa.

– Det kan bli aktuellt att ha olika typer av kvotflyktingprogram, eller något tillfälligt skyddsprogram för de som söker sig till Europa. Det är sånt vi får diskutera med medlemsländerna.