Olaglig TV

Största fallet med pirat-TV hittills

2:12 min

En person åtalas i det hittills största så kallade card sharing-fallet i Sverige som rör brott mot avkodningslagen. Den åtalade mannen ska enligt åklagaren sålt avkodningsutrustning som gjort att 1.800 kunder kunnat ta del av Canal digitals och Viasats utbud med hjälp av piratkoder.

– Det är en ganska omfattande verksamhet. Det är en stor kundkrets och det gör att framförallt skadestånden blir väldigt stora, men även straffet blir förmodligen strängare än vad som dömts ut tidigare, säger Henrik Rasmusson som är åklagare i fallet.

Varje kund ska ha betalat mellan 1000 och 1.500 kronor varje år för att med hjälp av piratkoder kunna se Canal digitals och Viasats utbud. Det motsvarar runt en tiondel av kostnader för att köpa de abonnemangen lagligt hos bolagen.

I det här fallet, som handlar om två åtal mot en och samma person, kräver Canal digital och Viasat sammanlagt drygt 57 miljoner kronor och i skadestånd. Det kan jämföras med skadeståndet i Pirate bay-målet som hamnade på 46 miljoner kronor.

– Skadestånden i de här fallen är beräknade på antalet kunder och vilket utbud varje kund har haft och egentligen skulle ha tecknat med TV-bolagen. Därför blir summorna väldigt höga, säger Henrik Rasmusson.

Pirat-TV är inte något nytt fenomen. Förr köpte man piratkort till satellitmottagaren. Nu köper man koderna på nätet istället. För det behövs en liten avkodare som placeras vid TV:n och som är kopplad till card sharing-nätverket.

Den här typen av brottslighet blir vanligare säger enligt David Würgler som är chef på Stopnordic, som är betalkanalernas antipiratlobby:

– Vi kommer åt fler nätverk än tidigare och vi upplever att nätverken växer, säger David Würgler.

Idag är det förbjudet att köpa avkodningsutrustning i flera europeiska länder, men i Sverige är det fortfarande tillåtet att köpa och titta på TV på det här viset. Därför arbetar antipiraterna på Stopnordic med att få den svenska regeringen att ändra lagstiftningen.

– Om man har köpt en modifierad dekoder och ingår i ett card sharing-nätverk så ska man få böter. Det är vår hållning och det är så i Norge och Danmark, säger David Würgler.

Fallet tas upp i Södertälje tingsrätt 12-13 januari 2013.