Rika EU-länder kämpar för rabatt på budget

1:30 min

Om knappt en månad håller EU extra toppmöte i Bryssel om EU:s sjuåriga långtidsbudget. Rika länder som i dag har rabatt på budgeten, däribland Sverige, kämpar för att få behålla sin förmån.

I dag hotade Danmark, som inte har någon rabatt att stoppa hela långtidsbudgeten om inte Danmark också får en rabatt.

– Vi ska ha vår rabatt och får vi inte vår rabatt så lägger vi in veto. Det är mycket, mycket enkelt, sa den danska statsministern Helle Thorning-Schmidt i Folketinget i Köpenhamn på förmiddagen.

Räknat i svenska kronor kräver Danmark 1,2 miljarder i rabatt.

De andra länderna som får rabatt på EU-avgiften är Storbritannien, Nederländerna och Sverige. Den svenska rabatten är värd är värd fem miljarder kronor. Sveriges regering hade fått förhandsinformation om att Danmark i dag också skulle kräva en rabatt.

– Jag tycker att alla har rätt att föra fram sina åsikter och sedan ska det här slutförhandlas. Förhandlingens slutrunda har inte ens börjat, säger statsminister Fredrik Reinfeldt om det danska kravet.

Att Sveriges absoluta krav är att ha kvar den svenska rabatten är självklart, säger Reinfeldt

– Det är vår utgångspunkt och andra vill naturligtvis ha kvar sina rabatter, andra vill ha mer resurser utifrån EU:s budgetsystem.

Nu väntar mycket hårda förhandlingar om budgeten och i ett möte med riksdagens skatteutskott i dag pekade europaminister Birgitta Ohlsson ut en rad problem med olika länder i de kommande förhandlingarna.

Enligt handlingar som Ekot tagit del fruktar regeringen att Tyskland ska tillåta nya utgifter bara för att nå en uppgörelse, att Frankrike kommer att försvara jordbruksstödet, att Polen kommer att kräva strukturfondsstöd, och att de länder som har rabatt fortsätter kräva det.