Politik

Motstånd i Skaraborg mot ETT alliansparti

1:40 min

Alliansen borde bli ett riksdagsparti, det menar moderata riksdagsledamoten, Maria Abrahamsson, i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag. Men hon får mothugg från Skaraborg.

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna ligger nära fyraprocentspärren, det visar flera opinionsmätningar. Om något av partierna hamnar under den i nästa riksdagsval, så faller Alliansen. Genom att gå fram som ett riksdagsparti, men med fyra olika valsedlar så skulle man komma runt det problemet, menar Maria Abrahamsson.

Starkt motstånd
Idén att högerblocket ska gå fram som ett samlat parti, i nästa riksdagsval möter starkt motstånd.

– Varför skulle vi vilja det. Moderaterna är bara orliga för att mista makten, säger Annika Eclund från Skaraborg, riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

"Vi är vana"
Hon är inte lika orolig som Maria Abrahamsson över Kristdemokraternas opinionsläge.

– Det är ju vi ganska vana vid. Det året vi fick 11,8 procent i riksdagsvalet i september, låg vi ju runt 4-procentstrecket i april.

Taktikröster
Maria Abrahamsson skriver också att Kristdemokraterna och Centerpartiet tidigare räddats av taktikröster. Röster som egentligen skulle hamnat på hennes eget parti, Moderaterna. En kommentar som upprör Annica Eklund.

– Det är övermaga att påstå sådana saker - självgodhet.

Tvåpartisystem
Tanken är inte att partierna ska slås samman helt. De ska registreras som partiet Alliansen hos valmyndigheten. Därefter kan de gå till val med fyra olika valsedlar, var och en toppad med respektive ledare, enligt förslaget.

Idén om att gå fram som ett parti ratas från annat håll i Skaraborg. Ulrika Carlsson, som representerar Centerpartiet i riksdagen, vill inte heller se att Sverige går mot ett tvåpartisystem. Något som Annika Eclund, för Kristdemokraterna, också ser som en stor risk med Maria Abrahamssons förslag.

– Rent ideologiskt skiljer det ju sig ganska mycket mellan Alliansens olika partiers ideologier och det tror jag vi suddar ut om vi pratar i de här termerna.