Silvio Berlusconi döms till fängelse

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi dömdes på fredagen till fyra års fängelse för skattebrott av en domstol i Milano. Kort efter domslutet kortade domstolen i Milano straffet till ett år, rapporterar AFP.

Bakom beslutet ligger en amnestilag från 2006, godkänd av den dåvarande vänsterregeringen, som syftar till att minska överbeläggningen i Italiens fängelser.

Den 76-årige mediemogulen var inte själv i rättssalen när domen föll.

Domen gäller den nära sex år långa processen kring hans företag Mediaset, där han själv anklagas för oegentligheter i samband med försäljning av sändningsrättigheter för filmer. Utredningarna har pågått i tio år.

Utöver fängelse förbjuds Berlusconi också att inneha offentliga uppdrag under tre års tid.

Berlusconi har rätt till två överklagande innan domen vinner laga kraft och kommer inte att fängslas förrän ett eventuellt sista överklagande avslås, skriver Reuters.

Angelino Alfano, partisekreterare för Berlusconis parti PDL, sade att domen än en gång bevisade "rättslig förföljelse" av mediemogulen. Den politiske rivalen och före detta domaren Antonio di Pietro hyllade beslutet och sade att "sanningen har avslöjats".

Domstolen friade däremot Mediasets ordförande Fedele Confalonieri, som också är gammal vän till Berlusconi. Mediasets aktie föll närmare tre procent efter domen.

Förutom Berlusconi fälls också den amerikanske filmproducenten Frank Agrama, som döms till tre års fängelse.

Domen kom bara en vecka efter att den 76-årige miljardären vid en separat rättegång nekat till att han skulle hållit sexfester och haft sex med en 17-årig prostituerad nattklubbsdansös.

Enligt det åtalet ska han också ha missbrukat sin maktställning genom att utöva påtryckning på polisen för att få nattklubbsdansösen Karima "Ruby" El-Mahroug släppt när hon greps för snatteri 2010, rapporterar Reuters.

 Ekot/TT