BODEN

Konsten som störtade en diktator

1:46 min

På konsthallen Havremagasinet i Boden – som ligger mitt i ett militärt regementsområde – ställer just nu fem egyptiska konstnärer ut konst inspirerad av revolutionen förra året.

Nagla Samir, som är ansvarig för utställningen, var med på Tahrirtorget under de politiskt heta veckorna i början av 2011, när demonstranter tvingade militären att backa och presidenten att avgå.

– Jag tycker om att konstutställningen här i Boden ockuperar ett militärt område, säger hon.

Mitt i trängseln på torget fanns också den unga fotografen Marwa Adel, som i och med den egyptiska revolutionen gick från att utforska individens frihetssträvan – genom att fotografera nakna kroppar – till att gestalta den kollektiva kampen.

– Jag drabbades av skönheten när jag först kom till torget. Folket, trängseln, säger Marwa Adel.

Hon såg det inte som sin uppgift att dokumentera händelserna – det gjorde redan världspressen och tusentals amatörkameror. Istället ville hon förmedla de starka känslorna på torget.

I hennes digitalt bearbetade fotografier trotsar massiva formationer av ansiktslösa människor militär och polis.

Bland konstnärerna som ställer ut i Boden finns också grafittiartisten Ammar Abu Bakr, som bokstavligen målade barrikaderna, och vars bilder har fått stor spridning på nätet.

Mer lågmäld är den äldre kollegan Khaled Hafez, som i sina målningar har arbetat med att uppfinna moderna hieroglyfer för att beskriva det militära förtrycket.

– Jag målade dem några veckor innan revolutionen. Det var som en förutseelse om vad som skulle hända. Jag tror att det var något som låg i luften, något i vårt gemensamma egyptiska undermedvetna.

Utställningen Liberation - a process review öppnar idag och pågår till och med 5 januari.