Hudiksvall

Delsbo går mot ljusare tider

1:33 min

Ljustillverkaren Delsbo Candle i Fredriksfors går mot sitt bästa år någonsin. Företaget har investerat 35 miljoner kronor i två nya produktionslinjer för stearinljus och efterfrågan är nu så stor att företaget inte längre kan ta emot nya kunder.

Enligt företagets VD och delägare Olle Skoog är orderböckerna så fulla att nya kunder måste avvisas:

- Det är tråkigt men måste just nu försöka klara de stora fasta kunderna. Vi kör för fullt 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan och vi mäktar inte med mer än så, berättar han.

100 miljoner ljus

Ljusfabriken i Fredriksfors omsätter mer än 100 miljoner kronor om året och har ett fåtal stora kunder som köper merpartern av tillverkningen. Totalt görs varje år omkring 100 miljoner stearinljus. De senaste 2 åren har företaget investerat i två nya ljuslinjer med nya maskiner för 35 miljoner kronor. Med ännu högre produktionskapacitet hade företataget kunnat dra in ännu mer pengar säger Olle Skoog:

- Jag uppskattar att vi skulle ha kunnat öka omsättningen med ytterligare sju-åtta miljoner kronor.

Nyanställningar krävs

VD Olle Skoog räknar emellertid att redan nästa år få upp farten ytterligare. Genom att finslipa produktionsapparaten kan tillverkningen öka och kanske kan också dagens personalstyrka komma att utökas:

- Vi har i dag 32 anställda. I framtiden kommer vi att behöva mellan 32 och 36, säger han.

En sådan personalförstärkning är nödvändig konstaterar Olle Skoog - inte minst för att slippa obehaget att säga nej till nya kunder.

- Det är det värsta jag vet, säger han.