Kommunals ordförande: Skatterna måste höjas

1:22 min

Fackförbundet Kommunals ordförande Annelie Nordström är kritisk mot att Socialdemokraterna inte kräver skattehöjningar. När den socialdemokratiska partistyrelsen i går slog fast sin syn på framtidens välfärd fanns enligt kommunalordföranden inga förslag på hur välfärden ska få större resurser.

– De här välfärdstjänsterna behöver tillskott av resurser, kommunerna satsar inte tillräckligt mycket pengar på de här tjänsterna och det hade jag nog förväntat mig, att det socialdemokratiska partiet också skulle leverera sådana tankar, men det gjorde man inte, säger Annelie Nordström.

I den socialdemokratiska och fackliga debatten om vinster i välfärden har Kommunals Annelie Nordström profilerat sig som en förespråkare för vinstdrivande företag. När LO:s kongress i våras under starkt bifall från ombuden tog ställning för att vinst skulle bort och ersättas med ett non-profit-system, tillhörde Nordström de som argumenterade emot beslutet.

Därför är Kommunalordföranden nöjd med att det socialdemokratiska partiet avstår från att föreslå några direkta begränsningar för vinster och i stället vill reglera personaltätheten inom skola och vård.

Men för att betala mer personal måste skatten höjas, anser Nordström.

– Kvaliten i välfärdstjänsterna kräver resurstillskott och det undviker i princip alla politiker att överhuvudtaget reflektera över i dag. Om man har en högre skatt kan man uppnå både högre kvalitet men man har också möjlighet att verkligen se till att det blir heltidsjobb och att det blir trygga anställningar i välfärdstjänsterna, menar Annelie Nordström.