Sverigedemokraternas väljarstöd fortsätter stiga

2:13 min

Väljarstödet för Sverigedemokraterna fortsätter att växa. Enligt Svensk väljaropinion, den sammanställning som Ekot gör av de största opinionsinstitutens mätningar, har partiet nu stöd av 7,7 procent av väljarkåren.

Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet, är inte förvånad.

– Svaret är i grunden ganska enkelt och det handlar om att Sverigedemokraterna blivit bättre på att fånga upp en opinion som redan finns och har funnits ganska länge. En opinion som är kritisk mot invandringspolitiken och som uppfattar invandringen som ett problem, säger Andreas Johansson Heinö.

Den mätning som Novus Svensk väljaropinion gjorde i september gav Sverigedemokraterna 6,4 procent.

Nu har partiet alltså ökat med 1,3 procentenheter till 7,7.

Andreas Johansson Heinö följer Sverigedemokraterna. Den invandringskritiska gruppen har hela tiden varit större än de som valde att rösta på Sverigedemokraterna år 2010, menar han. Det är inte väljarna som ändrat uppfattning.

– Det är snarare Sverigedemokraterna som parti som dels flyttar på sig i politiska uppfattningar lite grann, men som också försöker ändra uppfattningen av sig själv som ett extremt parti utan framstå mer som ett moderat invandringskritiskt parti.

Annars är förändringarna från september till oktober små i Novusmätningen.

Det rödgröna blocket, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har stöd av drygt 48 procent medan alliansen stannar på 43 procent.

Båda blocken går dock bakåt, Alliansen med 1,2 procentenheter, de rödgröna med 0,3, jämfört med september.

Socialdemokraterna är största parti med 33,5 procent, Moderaterna får 29,7 procent. Vad gäller Alliansen så ligger Centern och Kristdemokraterna kvar på sina låga siffror.

Centern får 4,2 procent och med sina 3,4 procent så hamnar Kristdemokraterna återigen under fyraprocentsspärren till riksdagen. Där har man i stort sett befunnit sig i ett års tid.

Att partiet legat så lågt så länge kan innebära att man inte kan mobilisera de stödröster som räddat partiet kvar i riksdagen de senaste valen, menar Marie Demker som också är statsvetare i Göteborg och följer Kristdemokraterna. 

– Kristdemokraterna har inte lyckats profilera sig på ett sådant sätt att mer än kärnväljarna egentligen är nöjda med partiet, säger Demker.

Andres Johansson Heinö vill vara försiktig när han bedömer framtiden för Sverigedemokraterna. Två år till valet 2014 är lång tid i politiken, men dagens opinionssiffror kan mycket väl vara hållbara.

– Det finns ingenting nu som tyder på att man dramatiskt skulle tappa det stöd man har. Tendensen har ju under väldigt lång tid varit försiktigt positiv, att man växer sakta men säkert, säger han.