Olika teorier bland ombuden om SD:s framgång

1:24 min

Under Sverigedemokraternas pågående kommundagar i Västerås hänvisade partiledaren Jimmie Åkesson i sitt tal partiets framgångar framförallt till den rådande konjunkturen och missnöje med regeringen. Men bland ombuden finns också flera andra förklaringar till partiets uppgång i opinionen.

– Jag tror även att vi får möjlighet att komma ut med fler frågor som inte bara rör invandring. Det kan vara arbetsmarknadsfrågor och miljöfrågor, säger kommunpolitikern Jörgen Grubb från Malmö.

– Jag tror att vi har en annan retorik. Vi har pratat om det här med flyktingar, att vi ska, kan och bör ta emot flyktingar i Sverige. Om det råder ingen tvekan, men alla som vill kan inte få komma till Sverige, säger Dick Johansson, kommunpolitiker i Helsingborg.

Sofie Åhlund är landstingspolitiker i Uppsala.

– Jag tror att det är för att vi har synts och hörts mycket på sista tiden, bland annat i SVT:s partiledardebatt, säger hon.

Det tror även partiledningen som i sin kommunikationsplan också skriver att kvinnor ska bemötas med en mindre konfrontativ och mer resonerande framtoning. Det är något som Oksana Edström, kommunpolitiker i Järfälla, är osäker på om det stämmer.

Hon beskriver varför hon själv gick med:

– Jag är trött på invandrare som inte respekterar landet och som inte vill utvecklas utan bara sitta hemma och leva på socialbidrag, säger Oksana Edström (SD).