Miljontals amerikaner berörs av jättestormen

2:23 min

Längs USA:s östkust förbereder sig myndigheter och invånare för en annalkande jättestorm. Valkampanjen har tillfälligt trappats ned, och president Barack Obama uppmanar människor att göra sig redo sig på omfattande oväder.

Stormen Sandy är på väg mot amerikanska östkusten, och myndigheterna uppmanar alla att förbereda sig.

– Ta varningarna på allvar, manar president Barack Obama.

Ovädret väntas komma in över östkusten sent ikväll lokal tid, med centrum i närheten av New Jersey. Förutom stormvindar så väntas kraftigt regn och snöfall med översvämningar och förmodligen elavbrott som följd.

Hundratusenals boende utmed kusten har uppmanats söka skydd inåt land. Skolor, myndigheter och många arbetsplatser håller stängt och trafiken är lamslagen. Tusentals flyg till och från östra USA är inställda idag, all tågtrafik längs med östkusten står stilla, bussar och tunnelbanetåg i bland annat New York, Philadelphia och Washington har ställts in av säkerhetsskäl.

Folk uppmanas att bunkra mat, vatten och andra förnödenheter - och i mataffärerna i Washington gapar många hyllor redan tomma.

Sidney Greene är en av många som är ute och handlar dricka, mat och extrabatterier till ficklampan. Det gäller att förbereda sig på det värsta, säger hon.

Även valkampanjerna påverkas av det annalkande ovädret, nu när det bara är åtta dagar kvar till valet. Både president Obama och hans utmanare Mitt Romney har ställt in flera valmöten och planerade kampanjtal.

I amerikanska medier har ovädret döpts till "Frankenstorm", eftersom det når in över USA lagom till Halloween, och för att det precis som Frankenstein består av olika delar: kalla vindar norrifrån som krockar med en tropisk storm från söder.

Stormen har de senaste dygnen skapat stor förödelse bland annat på Kuba. I Karibien har minst 65 personer mist livet i ovädret.