Väntad ökning för Sannfinländarna i kommunval

1:19 min

Sannfinländarna blev, som väntat, de stora vinnaren i söndagens kommunalval i Finland, även om framgången inte blev så stor som förutspått.

Sannfinländarna gick inte fram lika mycket som opinionsmätningarna inför valet visade – i vilka partiet låg på samma nivå som i riksdagen. Det gjorde att partiledaren Timo Soini inte var helt nöjd

– Det var inte riksdagsval, det var kommunalval. Folket har sagt sitt och det är bra på det sättet, men valdeltagandet var mycket dåligt, sa Timo Soini när han intervjuades i YLE:s valvaka.

Med ett valdeltagande på låga 58 procent var Sannfinländarna det enda av dom etablerade partierna som fick fler röster det här valet än i kommunalvalet för fyra år sedan.

Partiet ökar med 7 procentenheter - från drygt 5 procent till drygt 12. Betydligt lägre än vad opinionsmätningarna inför valet visat vilket väckte en del besvikelse inom partiet.

Samlingspartiet blev största parti på närmare 22 procent, men var också det parti som tappade flest röster jämfört med förra kommunalvalet.

Redan tidigt under valkvällen konstaterade statsminister Jyrki Katainen från Samlingspartiet att det är Sannfinländarna som är kommunalvalets största vinnare. 

Det är inte särskilt förvånande efter partiets stora framgång i riksdagsvalet förra året. Något gjort att man nu i kommunalvalet för första gången kunde ställa upp med kandidater över hela landet.

Dessutom har missnöjespartiet Sannfinländarna profilerat sig starkt emot regeringens föreslagna kommunsammanslagningar.

Partiet har jobbat hårt för att få bort sin främlingsfientliga stämpel, men har fortfarande kandidater som uttalar sig rasistiskt och diskriminerande och också kandidater som öppet kämpar mot det svenska språkets ställning i Finland.