Hopslagningen skakar bokmarknaden

1:11 min

De två storförlagen Random House och Penguin Books utgivning ska slås samman. Det meddelade förlagens två ägare igår. En affär som skakar om den engelskspråkiga bokmarknaden.

Bra för förlagen, sämre för författarna. Det är det samlade omdömet om jätteaffären som presenterades igår. Affären innebär att förlaget Penguin Random House kontrollerar en fjärdedel av den amerikanska och brittiska bokmarknaden, med storsäljare som 50 shades of grey i utgivningen.

Sammanslagningen är ett sätt för förlagen att möta konkurrensen från nya aktörer på bokmarknaden. Det gör också att förlagen kan dra ner på kostnaderna i en bransch som är osäker. Men analyserna av affären spretar.

Bedömare i brittiska och amerikanska medier säger att sammanslagningen var oundviklig, eftersom e-boksmarknaden idag domineras fullständigt av Amazon. För att möta konkurrensen måste förlagen bli större. 

Samtidigt är flera litterära agenter oroliga över hur det kommer att påverka författarnas villkor när konkurrensen om bokmanusen minskar. Flera bedömare tror att affären bara är början på en utveckling där förlagen blir färre och större. Klart är i alla fall att de sex stora amerikanska förlagen har blivit fem.

Morris Wikström
Kulturnytt