Googlekonflikten trappas upp

1:26 min

Chefen för internetföretaget Google, Eric Schmidt, är i Paris i dag för att träffa Frankrikes president Francois Hollande. På den nivån har nu striden hamnat om Googles miljardinkomster i Frankrike, vilka franska tidningar vill ha sin del i.

Sökmotorn Google gör pengar på vårt arbete. De lägger upp våra artiklar, men erkänner inte att det gränsar till upphovsrätten. Det är tesen, som de franska tidningarna driver. De kräver också ersättning. Tyska och italienska kolleger är på samma linje. 

Fransk press har ekonomiska svårigheter, precis som den svenska. Att då samtidigt se Google dra in annonsintäkter på ungefär tio miljarder kronor årligen, en uppskattning från Frankrikes motsvarighet till Tidningsutgivarna, har lett till minerad mark mellan parterna. 

Två lösningar diskuteras i dag mellan Frankrikes president Hollande och Google-chefen Eric Schmidt. Antingen träffar internetföretaget en frivillig överenskommelse med franska medier om ersättning eller så inför Frankrike en skatt riktad mot Google. Skulle det senare ske, så stänger vi ner mot Frankrike, hotar Google-chefen, som hittills helt avvisat att dela med sig av vinsten.

I Brasilien har bataljen redan ägt rum för ett år sedan. När Google vägrade att dela med sig, beslöt ungefär 90 % av de brasilianska tidningarna att deras hemsidor inte skulle vara tillgängliga för Googles sökmotor. Många sägs ha övergått till kombinationen att läsaren får en del material på hemsidan fritt och därefter måste betala.