Hundratals fångar hungerstrejkar i Turkiet

2:01 min

Närmare 700 fångar i Turkiet hungerstrejkar på fängelser runtom i landet. De kräver större rättigheter för den kurdiska minoriteten och för den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan.

De som strejkat längst har hållit på i 49 dagar och blir allt sämre, säger en av de advokater som nyligen besökt några av fångarna.

– De var väldigt svaga, de kunde knappt prata och deras ögon var känsliga för ljus, säger advokaten Ramazan Demir.

En mindre grupp fångar inledde hungerstrejken den 12 september, sedan har flera hundra anslutit sig. Det är politiska fångar som dömts för att tillhöra eller stödja den terrorstämplade gruppen PKK, eller andra förbjudna organisationer i Turkiet. Flera av dem är politiker och journalister.

Nu kräver de att isoleringen av PKK-ledaren Abdullah Öcalan bryts. Han finns nu på en fängelseö och har inte fått träffa sina advokater på mer än ett år. De hungerstrejkande vill också att kurdiska blir ett officiellt språk i skolor och i domstolar.

Turkiets justitieminister bad dem i förra veckan att ge upp. Men lösningen finns hos premiärminister Tayyip Erdogan, säger advokaten Ramazan Demir.

– Om bara premiärministern säger "låt oss förhandla, vad har ni för krav", så kommer strejken att sluta.

Efter att hemliga samtal mellan den väpnade gruppen PKK och regeringen brutit samman är parterna längre ifrån varandra än på länge. Året som gått har varit det allra blodigaste sen PKK-ledaren fängslades för 13 år sedan, mer än 700 personer har dött i striderna enligt International Crisis Group. Nu talar analytiker om en återvändsgränd.

De hungerstrejkande får vatten, socker, salt och vitaminer, men människorättsorganisationer hävdar att vissa fångar har nekats B1-vitamin, som är avgörande för hur länge en människa kan överleva utan mat.

Mellan 2000 och 2007 dog mer än hundra personer i hungerstrejker i turkiska fängelser. Men advokaten Ramazan Demir hoppas på en lösning innan det går så långt.