Möten med jobbcoachen innehöll virkning och fotbad

2:03 min

Cirka 600 arbetslösa i länet får hjälp av en jobbcoach, men alla är inte nöjda. Mikael Glännström i Örebro är arbetslös och har deltagit i gruppträffar där man, enligt honom, ägnat sig åt virkning och fotspa.

Ett slöseri med skattepengar menar Mikael.

– Rent rehanbiliteringsmässigt för mig, att närma mig arbetsmarkanden så var det väl minimal effekt.

Mikael Glännström starta eget efter sin utbildning, men det gick inte som planerat och han blev arbetlös. Arbetsförmedlingen erbjöd då en jobbcoach, vilket verkade bra från början.

– Det var ju inte så många konkreta praktiker dem erbjöd, så det var ju svårt för mig att få ut någonting av de individuella samtal vi hade, menar Mikael.

Mikael deltog också på gruppmöten där man skulle prata stresshantering, övningarna föreslogs av deltagarna, enligt Mikael tränade man yoga i kontorsstolen, ägnade sig åt virkning och fotspa som deltagarna själva tog med sig.

– Jag är väldigt kritisk till att man lägger resurser på såna här typer av åtgärder, de här insatserna är ju inte gratis, de kostar ju pengar!

Mikaels jobbcoach kom från företaget Personalstrategerna, Daniel Mitsogiannis är regionschef och förnekar att man ägnar sig åt virkning och fotspa på gruppträffarna, men Mitsogiannis vill inte låta sig intervjuas på band och hänvisar till arbetsförmedlingen i örebro, där är Annika Lyttbacka är chef.

– Det låter helt otroligt, är det på det sättet låter det inte som är det man tänker att företagen ska ägna sig åt, utan det handlar om att: Hur ska du få ett jobb, säger Annika Lyttbacka.

Coaching-insatserna upphandlas och kontrolleras av Arbetsförmedlingen centralt, men kontrollen bygger också på att de arbetssökande själva klagar.

– Det vi gör är att vi meddelar att här har vi fått in klagomål. Och så får man då följa upp det om det är ett olyckligt enstaka tillfälle eller är det nått mer systematiskt som man måste titta på, berättar Annika Lyttbacka, chef för Arbetsförmedlingen i Örebro.

Händelsen är anmäld enligt rutinerna och kommer utredas centralt på Arbetsförmedlingen.