Stormen Sandy slog mot Nordamerikas östkust

4:45 min

Sandy är ett av de värsta oväder som drabbat USA. När stormen slog mot östkusten under måndagskvällen låg stora städer som New York, Washington, Baltimore, Philadelphia och Atlantic City i dess väg. Sexton dödsfall har rapporterats från sju olika delstater och miljoner människor blev utan el.

På förmiddagen svensk tid kommer uppgifter från Reuters om att en skyddsvall har förstörts i stadsdelen Moonachie i New Jersey i spåren av Sandy.

Samtidigt sprider sig en kraftig brand vid Breezy Point på Rockaway Beach i stadsdelen Queens i New York, en brand som redan totalförstört fler än 50 hem efter Sandys framfart. Fler än 200 brandmän tampas fortfarande med de vilda lågorna, rapporterar CNN.

Stormvindarna sträckte sig från den kanadensiska gränsen i norr, till South Carolina i söder, och ovädret klassas av USA:s nationella orkancenter som en efter-tropisk cyklon, vilket betyder att vindarna hade orkanstyrka, men betedde sig som en tropisk storm.

Vattennivån rekordhöjdes med fyra meter i New York och orsakade översvämningar i tunnlar, på vägar och i tunnelbanan. Eltillförseln till Wall Street översvämmades och av säkerhetsskäl stängdes strömmen av för delar av Manhattan.

– New Yorks tunnelbanesystem i city är 108 år gammalt men det har aldrig tidigare stått inför en så omfattande katastrof som den vi upplevde i går, säger Joseph Lhota, ordförande för New Yorks transportmyndighet MTA, enligt TT.

Förutom sju tunnlar i tunnelbanesystemet har även sex bussgarage översvämmats.

– Sandy förstörde hela vårt transportsystem, i varje stadsdel och kommun i regionen. Den har fällt träd, slagit ut elen och översvämmat tunnlar, järnvägsgårdar och bussdepåer, säger Lhota.

Nära sju miljoner människor och företag blev utan el, enligt Reuters sammanställning, och vid USA:s äldsta kärnkraftverk utlöste stormen ett larm. Bara i New York och närliggande Westchester County rapporteras om nära 590 000 strömlösa hushåll. 

President Barack Obama säger att det kommer att ta flera dagar innan ström och kollektivtrafik börjar fungera helt och hållet.

– Många räddningsteam kommer inte att kunna börja återställa elen förrän vindarna avtar i styrka, sade presidenten enligt New York Times.

Tom Thering som bor i Brooklyn är en av dem som blev utan el, för några timmar sedan såg han något som liknande en kraftverksexplosion. Ända ser han på stormen med skräckblandad förtjusning.

– På kvällen såg vi en stark ljusblixt – det var kraftverket – vi vet inte riktigt vad som hände, men en kraftig explosion hördes och strax därefter försvann elen, berättar han.

Hur har folk reagerat?

– Folk har gjort en del galna saker. Många har varit ute hela dagen, för att komma nära floden och ta bilder, väldigt osäkra saker. Så polis har patrullerat och skickat hem människor, säger Tom Thering.

– Det är öde gator på ett sätt jag inte sett tidigare, säger journalisten Annelie Rådestad, som är i Brooklyn, New York.

Det är främst södra Manhattan som drabbats – längre norr ut ser bilden helt annorlunda ut.

– Där har det varit kaos, strömlöst och med explosioner, men här uppe är det ingen katastrofkänsla; vi kunde gå ut med hunden, berättar Sofia McFarland som befinner sig på Manhattans nordvästra.

Längs med hela östkusten hade guvernörer utlyst katastroftillstånd. Marylands guvernör Martin O’Malley sa att människor skulle komma att dö i ovädret.

Sexton dödsfall rapporteras från New Jersey, New York, Maryland, North Carolina, West Virginia, Pennsylvania och Connecticut, enligt nyhetsbyrån AP. I Karibien, där Sandy skapade stor förödelse innan den nådde USA:s östkust, miste minst 66 personer livet under förra veckan.

I exempelvis Queens i New York dog en man när huset han fans i träffades av ett fallande träd, och en kvinna dödades av en elektrisk stöt efter att ha klivit i en vattenpöl nära en elledning. Även i kanadensiska Toronto rapporteras om dödsfall.

I ett dussintal delstater beordrades evakuering av mer än en miljon människor, från låglänta och utsatta områden, inför det att stormen nådde land vid casinostaden Atlantic City vid åttatiden lokal tid.

Även den pågående presidentvalskampanjen har påverkats, då båda kandidaterna ställt in valmöten. Hur stormen kan påverka utgången av valet är dock oklart.