Oväntat besked från SAS lyfte aktien

1:43 min

Skandinaviska flygbolaget SAS kom med ett besked i dag som överraskade alla prognoser. Bolaget går med en halv miljard i vinst det tredje kvartalet och det fick aktien att skjuta i höjden efter att först ha börsstoppats.

SAS-aktien hade vid 16-tiden gått upp 10 procent.

Misstankar om att alla inte hade tillgång till samma information och att det därmed inte kunde ske en rättvis handel med SAS-aktien gjorde att Stockholmsbörsen i samråd med Finansinspektionen valde att stoppa handeln på tisdagsmorgonen.

Efter ett par timmars dramatiskt dödläge i väntan på besked och spekulationer om hur illa ute SAS egentligen är så kom beskedet: en vecka i förväg berättade SAS att bolaget gör en vinst på 568 miljoner kronor det tredje kvartalet. Aktiekursen steg 15 procent när handeln återupptogs. Trycket mot bolaget lättade åtminstone kortsiktigt.

Kvartalsrapporten skulle ursprungligen ha presenterats den 8 november.

Medierapporteringen de senaste dagarna låg till grund för börsstoppet.

SAS har uppgetts ha svårigheter med finansieringen, och förhandlingar med banker om nya lån har kärvat, och dessutom har det ryktats om både lönesänkningar och massuppsägningar där personalen sedan skulle få söka sina jobb på nytt. Kanske nåddes toppen när den norske näringsministern kort och gott deklarerade att det blir inga mer pengar till SAS, nu får bolaget klara sig självt.

Vägen till vinst det tredje kvartalet har gått via fler passagerare och lägre kostnader. Det löpande spar-och effektivitetsprogrammet har sänkt kostnaderna med 3 miljarder och i dag aviseras också en försäljning av tillgångar utanför kärnverksamheten på 3 miljarder.

Det ska långsiktigt minska SAS beroende av långivare och finansiärer, enligt vad SAS uppger.

Bolaget förhandlar just nu om förlängning av krediter på sammanlagt 4,7 miljarder kronor som löper ut i juni 2013. Det var rykten om att dessa förhandlingar kärvade som satte i gång de första mediespekulationerna.