Antalet dödsoffer fortsätter att stiga

2:07 min

Antalet dödsoffer i USA i samband med orkanen Sandy fortsätter att stiga. Enligt nyhetsbyrån AP har nu 39 personer bekräftats döda. De flesta av dem, 18 stycken, har omkommit i New York.

Ett kärnkraftverk i delstaten New Jersey i USA har stängt efter stormen Sandys framfart. Stormen som lämnat stor förödelse efter sig på den amerikanska östkusten har nu dragit vidare mot nordväst.

Kärnkraftverket stängde på grund av att de flesta vattenpumpar slutat fungera, rapporterar AFP. Kraftbolaget sa att stängningen av kärnkraftverket, som ligger vid Delawarefolden, skedde manuellt och att anläggningen är säkrad.

En skyddsvall i New Jersey har brustit, vilket har lett till att de tre orterna Moonachie, Little Ferry och Carlstadt har svämmats över med upp till 1,5 meter vatten, rapporterar Reuters.

Det finns inga uppgifter om dödsfall till följd av översvämningarna i New Jersey, men de tre orterna är ödelagda.

– Vi tar oss nu in med båtar, det kan vara flera hundra eller tusen människor som ska räddas, säger den lokala polischefen till amerikansk tv.

Bland annat ska en husbilspark ha svämmats över så att de boende där har klättrat upp på taken.

Enligt guvernören i delstaten New Jersey är förödelsen vid kusten "något av det värsta han sett någonsin".

– Skadorna kommer bli närmast oöverskådliga, säger guvernör Chris Christie till NBC News.

Samtidigt med översvämningarna spred sig en kraftig brand vid Breezy Point på Rockaway Beach i stadsdelen Queens i New York under den tidiga tisdagsmorgonen, en brand som förstörde omkring 80 hem efter Sandys framfart. Fler än 200 brandmän kämpade med släckningsarbetet.

Sandy är ett av de värsta oväder som drabbat USA. När stormen slog mot östkusten under måndagskvällen låg stora städer som New York, Washington, Baltimore, Philadelphia och Atlantic City i dess väg.

Svenska Caroline Stjärnström bor vid Manhattan på en ö som delvis översvämmats.

– Hela motorvägen på östra sidan ligger under vatten och jag tror tunnelbanetunneln från vår ö in till Manhattan också är helt översvämmad. Vattnet har gått upp ungefär tre meter över vår strandpromenad och kommit in i huset så källaren är översvämmad, säger hon.

Stormvindarna sträckte sig från den kanadensiska gränsen i norr, till South Carolina i söder, och ovädret klassas av USA:s nationella orkancenter som en efter-tropisk cyklon, vilket betyder att vindarna hade orkanstyrka, men betedde sig som en tropisk storm.

Områden kring delstaterna New York och New Jersey verkar ha drabbats hårdast och president Barack Obama deklarerar att situationen i de bägge delstaterna ska klassificeras som en större katastrof, rapporterar AFP.

Beslutet innebär att situationen är alltför omfattande för att delstaten ska klara av den på egen hand och att betydande ekonomisk hjälp kan ges från den federala regeringen till såväl den privata som den offentliga sektorn, skriver TT. Med den lägre graderingen, nödläge, kan hjälpsumman inte överstiga fem miljoner dollar.

Sandy drar nu vidare in över USA:s inland, och meteorologer varnar för fortsatt stora översvämningar, trots att vindarna avtagit något i styrka. Tv-bilder visar snötäckta områden i West Virginia och North Carolina, där det på sina ställen väntas komma upp till en meter snö. Varningar om både översvämningar och snöstormar har kommit i West Virginia, rapporterar CNN.

Konsekvenserna kan bli omfattande även för inlandet, säger meteorologen Martin Hedberg.

– Jag kan tänka mig att det blir omfattande skador på träd som faller och elledningar som rivs ner.

I Karibien, där Sandy skapade stor förödelse innan den nådde USA:s östkust, miste minst 66 personer livet under förra veckan.