Bonnstan

Kom hem till en brädhög

1:25 min

Vid två-tiden natten mot lördag började det brinna i kyrkstaden Bonnstan i Skellefteå. Två längor med sammanlagt 16 kammare totalförstördes. Under helgen har ägaren Arne Lundgren var han bortrest och idag kom han hem till förödelsen, en stor brädhög.

– Det är bedrövligt.  Nu är det 175 år som har gått upp i rök. De som har ägt det här vrider sig nog nu. Och det gör jag med, säger Arne Lundgren, som köpte husen i våras.

– Jag har bara varit ägare i några månader. Men jag har hunnit ganska långt med att göra det trivsamt. Här tänkte jag sitta nu när jag blir pensionär, men det blir ju inte. Nu blir det väl en försäkringssak, men det går aldrig att ersätta. Som tur är har jag gott hopp om att få köpa en annan kammare. jag hade inte tänkt att det skulle gå till såhär.

Länsstyrelsen och länsantikvariet har uttryckt att  man skulle kunna bygga upp kammarna igen. Dock inte med samma fasad, utan att det skulle se annorlunda ut. men det är inget som Arne Lundgren är intresserad av.

– Nej, nej. Grejen med Bonnstan i Skellefteå är att det är så orört sedan 175 år, så det tycker jag inte att man skal göra, det går inte att ersätta. det är lika bra att låta det vara tomt här.