Allt fler anlitar städhjälp

1:30 min

Allt fler använder hushållsnära tjänster. I de tolv kommuner där P4 Göteborg sänder har det ökat mest i framförallt Ale och Stenungsund. Flest Rut-användare finns dock i Göteborg.

Tvåbarnsmamman Maria Barenfeld i Näset i Västra Göteborg anlitar städerska för att att hålla rent hemma.

– Det handlar ju om att prioritera. Det är klart att man kan hitta tid att städa. Men då har man mindre tid för annat. Jag inser att alla inte har möjlighet att ha den hjälpen, men jag är jättetacksam för det. Då kan jag vara mer med barnen.

Rut-avdraget kom 2007 och innebär att när du anlitar någon att till exempel städa din bostad, passa dina barn, eller klippa din gräsmatta så får du göra skatteavdrag på den tjänsten. Och totalt har man första halvåret i år fått tillbaka ca 95 miljoner kronor i Rut-avdrag i P4 Göteborgs sändningsområde.

Och antalet personer som använt sig av Rut-avdraget i samma område har ökat med drygt 20 procent, jämfört med första halvåret 2011, vilket motsvarar drygt 8200 personer, visar Skatteverkets siffror.

Men det skiljer sig mellan kommunerna. I Ale och Stenungsund har antalet Rut-användare ökat med drygt 40 procent. I Mölndal och Öckerö kommun är ökningen endast drygt tio procent under samma period.

Tidigare siffror visar att det skiljer sig ganska mycket inom enskilda kommuner och stadsdelar. Camilla Hermansen är ensamstående mamma och bor också i västra Göteborg, i Tynnered. Hon skulle gärna anlita städhjälp.

– Hade jag haft mer inkomster så hade jag hur gärna som helst lagt det på en städerska. Någon som kommer hem och städar och dammsuger, det hade varit värt väldigt mycket. Nu har jag inte den förmånen att lägga pengar på det, tyvärr.

Anna Olofsson
anna.olofsson@sr.se

Adam Samara
adam.samara@sr.se