Obama: Stormen är inte över än

1:11 min

Stormen är inte över än. Det sa president Barack Obama vid ett besök på Röda korsets högkvarter i New York i kväll.

– Den rör sig fortfarande norrut. Det finns fortfarande samhällen som kan drabbas. Jag vill understryka att det fortfarande finns risk för översvämningar, nedrivna elledningar och starka vindar.

Presidenten lovade att göra allt som krävs för att hantera katastrofen. Han tillade att de amerikaner som drabbats av stormen skulle veta att ”Amerika är med er”.

I morgon reser presidenten till New Jersey för att se delstatens stormskador.

Obama ställer in valmöten i den viktiga vågmästarstaten Ohio i morgon. I stället stannar han i Vita huset för att lägga all kraft på att stödja de områden som drabbats av stormen Sandy.

Obama ställde in framträdanden både på måndagen och tisdagen. Även vicepresident Joe Biden har ställt in sina aktiviteter.

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney som ställt in sin valrörelse under två dagar av hänsyn till dem som drabbats av orkanen återupptar kampanjarbetet på onsdag då han reser till Florida för tre valmöten.

Romney genomförde dock ett möte i Ohio, men med fokus på hjälp till de stormdrabbade.

Samtidigt meddelar regeringen att omkring åtta miljoner hushåll i USA fortfarande är utan ström.

Presidenten har tidigare deklarerat situationen i områdena kring New York och New Jersey ska klassificeras som en större katastrof.

Beslutet innebär att situationen är alltför omfattande för att delstaten ska klara av den på egen hand och att betydande ekonomisk hjälp kan ges från den federala regeringen till såväl den privata som den offentliga sektorn, skriver TT. Med den lägre graderingen, nödläge, kan hjälpsumman inte överstiga fem miljoner dollar.

Ekot/TT